Sudar kultura: Navijači Zenita se skinuli i uvrijedili Čečene - odmah je uslijedio napad
Foto: Screenshot

Incident u Groznom

Sudar kultura: Navijači Zenita se skinuli i uvrijedili Čečene - odmah je uslijedio napad

Grozni, prijestolnica Čečenije - jedne od republika Ruske Federacije, jučer je bio poprište utakmice četvrtfinala Kupa Rusije između domaćeg Akhmata i Zenita iz St. Peterburga.

Upravo sa ove utakmice stižu poprilično šokantni kadrovi sa navijačima u glavnim ulogama.

Do incidenta je došlo pri kraju regularnog toka utakmice kada su gostujući navijači, navijači Zenita počeli skidati majice.

To je razljutilo domaće navijače, iz većinski muslimanskog Groznog, koji su njihov postupak smatrali uvredljivim. Inače, u pojedinim medijskim tekstovima koji su se pojavili nakon utakmice i incidenata se može pročitati kako je skidanje i otkrivanje tijela u javnosti u Čečeniji zabranjeno.

Momentalno su navijači Akhmata napustili svoja mjesta, preskočili ograde na tribinama i u velikom broju krenuli ka navijačima Zenita u želji da se sa njima obračunaju.

I zaista je došlo do kraćeg okršaja navijača dva tima, ali je eskalacija nasilja spriječena pravovremenom rekacijom redara na Akhmat Areni koji su dotrčali kako bi napravili barijeru između dvije grupe.

Upetljali su se i fudbaleri, Akhmatov Oleg Ivanov i Zenitov Mogomed Ozdoev, koji su pokušali smiriti strasti i prekinuti "sudar kultura" - kako su incident nazvali pojedini ruski mediji.

Utakmica je nakratko prekinuta, dok su se svi navijači vratili na svoja mjesta, da bi nakon smirivanja strasti bila nastavljena.

Kada je u pitanju sama utakmica, Zenit je slavio pobjedu od 1:2, nakon produžetaka, i došao do plasmana u polufinale Kupa Rusije.

Iako otkriveni muški torzo nije rijedak prizor na tribinama tokom fudbalskih utakmica širom svijeta, takve stvari ipak nisu svugdje prihvatljive, pa je i Zenitova press služba nakon utakmice podsjetila sve navijače da "uvijek poštuju tradicije drugih".

Na tu temu je govorio i trener Zenita Sergei Semak: "Naravno da se tradicije moraju poštovati. Što se tiče naših navijača, oni imaju naviku raditi ovo na utakmicama. Ne razumiju svi sve potpuno tačno... Moramo razgovarati i pronaći kompromis. Naši navijači putuju na sva gostovanja, razumijem da je ovdje njihovo ponašanje viđeno na drugačiji način... Teško je reći da li su znali za lokalne traidicje ili ne. Razgovaraćemo sa navijačima. U svakom slučaju, svaki konflikt se mora mirno riješiti i uvijek moramo poštovati jedni druge. Nikome se ne sviđa ovo što se desilo".

Top Komentari

PeppermintSA
Čuj zabranjeno skidanje majice. Divljina.
3 14
Div iz šehera
A ****i što se brzo oblače
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi