Šulenta: Pravo na snove i ambicije nam niko ne može uzeti

Izvršni dopredsjednik Zrinskog

Šulenta: Pravo na snove i ambicije nam niko ne može uzeti

Edmir Škorić

Zrinjski je pet puta osvajao Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a u zadnje četiri godine Plemići su tri puta dizali pehar za najbolju ekipu lige.

Duga i turbulentna sezona je iza nas, a ona je završena slavljem Zrinjskog, koji je ponovo prvak, drugu godinu zaredom. Ono što je Dinamo u Hrvatskoj, to Zrinjski postaje u Bosni i Hercegovini. Malo po malo, ekipa iz Mostara preuzima dominaciju i trofeje osvaja iz sezone u sezonu. No, naravno, trofeji ne dolaze sami od sebe i za jedan trofej je potrebno napraviti milion stvari. Danko Šulenta izvršni je dopredsjednik Zrinsjkog i rekli bismo čovjek koji je "osmislio" recept za uspjeh Zrinjskog, uz naravno pomoć svojih saradnika. U šali će neki reći da Zrinjski i BiH sada imaju svog Zdravka Mamića, mada Šulenta ne želi da bude upoređen s nekoć prvim čovjekom Modrih. 

Na intervju smo morali malo pričekati uz obrazloženje da je "puno poziva i puno posla ovih dana", što je i razumljivo. Telefon našeg sagovornika je danima užaren, pozivi i čestitke stižu sa svih strana, a već se mora razmišljati o evropskim utakmicama i narednoj sezoni, u kojoj će Plemići braniti naslov prvaka treću godinu zaredom. 

Prvenstveno Vam čestitamo na tituli i poželimo puno uspjeha i u narednim sezonama. Jeste li proslavili titulu i je li već završena slavljenička atmofsera?

"Hvala vam na čestitkama i lijepim željama. Ostvarili smo veliki usjeh i naravno da smo zaslužili proslaviti osvajanje novog naslova prvaka. Slavljenička atmosfera se još uvijek osjeti, ali s obzirom da su u sportu danas i sutra puno važniji od jučer, jasno je da se mi u klubu moramo okrenuti novim izazovima koji nas čekaju".

Zrinjski je peti put prvak BiH i to je fascinantno. Vi ste u četiri godine osvojili tri titule s ekipom. Koja je tajna uspjeha?

"Poseban recept ne postoji. Smatram kako je najvažnije težiti da svake godine budemo bolji nego prethodne, odnosno da napredujemo kao klub. Naravno, to ne mora značiti da će vam to biti dovoljno za naslov prvaka, jer osim nas u BiH još nekoliko klubova ima najviše ambicije".

Potpis ugovora s Kukočom

Zrinjski iz godine u godinu sve bolji i bolji, pa smatrate li da će ovaj klub jednog dana napraviti ono što je, primjerice, Dinamo u Hrvatskoj proteklih godina?

"Ne želimo se uspoređivati, a niti se možemo uspoređivati s Dinamom ili bilo kojim drugim klubom iz neke druge države. Okolnosti u kojima djelujemo su potpuno različite, tako da moramo gledati samo sebe i stvarati preduvjete da podižemo ljestvicu ambicija i klupskih ciljeva".

Koji je naredni cilj Vaše ekipe? Grupna faza nekog evropskog natjecanja i dalje je san, možda se ostvari?

"Na domaćoj sceni ambicije se sigurno neće mijenjati, ali naravno da u Europi za cilj imamo pokušati napraviti iskorak. Pravo na snove i ambicije nam nitko ne može oduzeti, bez obzira što smo itekako svjesni koliko je teško napraviti dobar rezultat u Europi, još više kada govorimo o kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nešto lakše bi nam trebalo biti kada bismo došli u situaciju da u drugom pretkolu imamo status nositelja, jer znamo koliko je ždrijeb važan. U svakom slučaju moramo vjerovati, a osim vjere moramo imati i momčad koja će biti dovoljno konkurentna svakom protivniku. Primjerice, prošlog ljeta igrali smo protiv poljske Legije koja je po svemu daleko ispred nas, kasnije je izborila i skupnu fazu Lige prvaka, baš kao i Maribor protiv kojeg smo igrali 2014. godine, ali mi smo priliku svejedno imali, jer nismo bili u podređenom položaju".

Da li imate posebne želje kada je u pitanju protivnik u kvalifikacijama z Ligu prvaka? Koga biste voljeli gledati u Mostaru?

"Možda Maribor. Naravno, da me se pogrešno ne shvati, ne mislim da bi imali ulogu favorita, ali iz nekoliko razloga Maribor smatram najboljim ždrijebom".

Kažu da ste bosanskohercegovački Zdravko Mamić? Možete li napraviti neku paralelu?

"Iskreno ne, a nema ni potrebe za takvim paralelama. Iza Dinama su toliki uspjesi na domaćoj i međunarodnoj sceni, tako da ne vidim neku poveznicu".

Plemići slave petu titulu (Foto: SportSport.ba)

Sezona je bila turbulentna, Zrinjski na kraju prvak uz malo sreće i rekli bismo slabog izdanja konkurenata u završnici sezone, no istina da je Vaša ekipa bila najkonstantnija. Jeste li bili zaboravili na titulu kada je Željo zasjeo na vrh ili se skrivala potajna nada?

"Trezveno sam razmišljao te sam i dalje vjerovao u osvajanje naslova prvaka, baš kao što sam u ranoj fazi sezone znao da pitanje prvaka nije odlučeno, iako su nas mnogi tada već vidjeli prvakom. Nakon poraza na Grbavici bilo je  jasno da ključeve titule više ne držimo u svojim rukama, ali isto tako je bilo jasno da nam ne treba čudo kako bismo se vratili na prvo mjesto. Naša zadaća je bila osvojiti devet bodova i u to sam iskreno vjerovao, a to je momčad i ostvarila".

Dosta prašine se diglo oko penala u Bijeljini, prozivali su Vaš klub iz FK Željezničar, a kako vi gledate na sve te priče?

"Suđenje i sudačke odluke nisam nikada javno komentirao pa ne želim niti sada. Nemam ništa protiv ako neki žele to raditi, ali smatram da bi u svojim ocjenama i komentarima svi morali biti objektivni. Tu objektivnost u ovom konretenom slučaju nisam vidio. Iskreno, priopćenje Željezničara me neugodno iznenadilo, jer smatram da za naš nogomet nije dobro da klubovi komuniciraju putem priopćenja".

Kažu da volite tenis i da s 55 godina katkad izgledate spremnije od većine igrača u Vašem timu? To s samo šale ili?

"To je za javnost potpuno nevažno. Činjenica je da volim igrati tenis, ali uvijek govorim da fokus javnosti i medija ne treba biti na ljudima koji vode klubove, nego na igračima, trenerima, samom natjecanju i slično".

Baka Slišković je konačno osvojio titulu. Kako sarađujete s njim i kako Vam se on čini?

"On je vrhunski stručnjak i sigurno najveće nogometno ime u našem kluskom nogometu. Sretni smo što je naš šef stručnog stožera, ali i zbog njega što je kao trener našeg kluba došao do prvog trenerskog trofeja u karijeri. Taj trofej je sigurno zaslužio".

Sliškovićev pobjednički govor

Hoćemo li gledati promjene u ekipi Zrinjskog, planirate li u šoping ovog ljeta?

"Promjena će sigurno biti, ali ono što se neće mijenjati su naše ambicije. Jednostavno, svaki prijelazni rok sa sobom donosi veće ili manje promjene u igračkom kadru, a ništa drugačije neće biti ni ovog puta. Naš cilj je pokušati zadržati okosnicu momčadi, a ako nas netko i napusti, na to nećemo gledati tragično. Neki igrači iz šampionske momčadi su nas napustili i prošlog ljeta pa smo opet uspjeli obraniti naslov prvaka. Kao što je poznato, u slaganju momčadi morat ćemo voditi računa i o kvoti U21 igrača koje moramo imati u kadru, a s obzirom na posljednju odluku Saveza, jasno da ćemo morati smanjiti i broj stranaca".

Vi ste pokazali da se sve može predanim radom. Je li potrebno još nešto?

"Morate imati iskustvo, kako životno, tako i sportsko. U Upravu Zrinjskog sam ušao 2012. godine, a naša prva sezona je rezultatski bila jako loša. Tada smo vukli određene poteze koji su nam iz ove perspektive potpuno nelogični, ali to je to iskustvo o kojem govorim".

Tonći Kukoč kaže da ste mu spasili karijeru. Sigurno je lijepo kada igrači imaju takvo mišljenje o Vama i Vašem klubu?

"Klub i igrač imaju samo jedan zajednički interes, a to je uspjeh kluba, jer iz tog uspjeha sve ostalo proizlazi".

Šulenta na proslavi titule: Svaka medalja je posebna

Karačić i Marinović su napustili ekipe kada su bili prvaci, je li to znak da bi Baka mogao biti ugrožen?

"Apsolutno ne. O svim našim bivšim trenerima mogu reći sve najbolje. Branko Karačić i Vinko Marinović su odlični treneri koji su dali veliki doprinos kako bi Zrinjski imao ovakav kontinuitet dobrih rezultata, a koliko će se Blaž Slišković zadržati na klupi Zrinjskog zavisi od puno toga".

Vaš gradski rival je Velež. Nedostaju li Vam ponekad gradski derbiji, da li biste voljeli da se Rođeni vrate i da se Mostaru vrati derbi?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Kada govorim o drugim klubovima pa tako i Veležu, moja jedina želja je da oni budu što organiziraniji, jer to i nama daje vjetar u leđa kako bismo bili što uspješniji".

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi