Iznenadni šok: Chelsea nije jedini, još jedan klub izlazi iz Superlige? Večeras hitan sastanak

Ništa od Superlige?

Iznenadni šok: Chelsea nije jedini, još jedan klub izlazi iz Superlige? Večeras hitan sastanak

E. Škorić

Britanski mediji, među kojima i ugledni Guardian, ali i BBC, javljaju da dva engleska kluba planiraju da izađu iz Superlige.

Samo dva dana nakon što je zvanično objavljeno da u novoj sezoni kreće novoformirana Superliga sa 12 sigurnih učesnika, stižu vijesti o napuštanju iste.

Navodno je Chelsea počeo spremati svu dokumentaciju kako bi napustio Superligu, očigledno svjestan posljedica ukoliko zaista bude dio novog projekta. Uostalom, pritisak je ogroman, brojni navijači ovog tima večeras su izašli da protestuju oko stadiona Stamford Bridge. Čak su u jednom trenutku zabranili pristup autobusu s igračima Chelseaja na stadion.

Sada dolazi još jedna šokantna vijest. Britanci pišu da je i Manchester City donio odluku da istupi iz lige koja je bila planirana od avgusta/septembra, a u kojoj je zagarantovano mjesto za šest engleskih timova, tri španska i tri italijnska.

Glavni razlog Superlige je naravno novac. Dvanaest osnivača turnira ne žele dijeliti svoj utjecaj s manjim klubovima i odlučili su stvoriti Super ligukoja bi im jamčila neusporedivo veću zaradu od Lige prvaka.

UEFA je zajedno s nogometnim savezima iz Engleske, Španije i Italije te lokalnim ligama izdala priopćenje u kojem je odlučno osudila projekt Superlige i zaprijetila tim klubovima (12) izbacivanjem ne samo iz evropskih kupova, već i iz domaćih prvenstava. Nogometaši koji igraju za ove klubove mogu biti isključeni iz igranja na međunarodnim turnirima poput Evropskog ili Svjetskog prvenstva.

Iako je izvorni projekt pretpostavljao da će Superliga započeti u sezoni 2024/25, UEFA-ina reforma i njezini radikalni koraci značili su da su osnivači natjecanja spremni započeti projekt već u avgustu ove godine. Prema neslužbenim informacijama, UEFA bi čak razmislila o izbacivanju ovogodišnjih polufinalista Lige prvaka ( Chelsea , Manchester City i Real Madrid).

Sve je više dvojbi oko Superlige i Lige prvaka, a u utorak popodne objavljena je vijest da su Chelsea i Manchester City spremni da napuste takmičenje. Iako je još uvijek nejasno hoće li se oba engleska kluba povući iz Superlige, dodatni pritisak na njih je izvršio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino koji je upozorio da savez neće podržati one koji su napola bili za novi projekt. Na sličnom je tragu na kongresu govorio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Chelsea i Manchester City imaju priliku igrati finale ovogodišnje Lige prvaka. Londonci će u polufinalu igrati protiv Real Madrida, a Manchester City protiv PSG-a koji je odbio ponudu za ulazak u Superligu.

Prema posljednjim izvještajima relevantnih inostranih medija, večeras će biti održan hitan sastanak predstavnika 12 superligaških timova, a glavna tema bit će upravo to - napuštanje Superlige.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MUFCDOGROBA
Niko mi vise u ocima pao nije kao United i Liverpool, timovi radnicke klase koji cijelo svoje postojanje igraju za navijace da pristanu i pri tom jos ne odustaju od ove gnjusne ubojice fudbala. F U J
12 3
Hix
Nek igraju samo barca i real njima i trebaju pare najvise
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti