Barcelona, Juventus i Real Madrid objavili nastavak projekta Superlige
Foto - EPA

Sud u Madridu odbio žalbu UEFA o kaznama za klubove

Barcelona, Juventus i Real Madrid objavili nastavak projekta Superlige

M. Šljivak

Barcelona, Juventus i Real Madrid nemaju namjeru da odustanu od ideje o kreiranju fudbalske Superlige.

Ova tri velikana evropskog fudbala ostali su jedini klubovi koji su zadržali ideju o stvaranju Superlige u kojoj bi igrali najbogatiji timovi Evrope.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) uspjela je nagovoriti ostale klubove da odustanu od te ideje. Uslijedili su i brojni protesti navijača, a klubovima su najavljene sankcije zabrane nastupa u evropskim takmičenjima.

Ipak, Sud u Madridu odbacio je mogućnost da UEFA može kazniti klubove osnivače Superlige, a Barcelona, Juventus i Real Madrid su se oglasili saopštenjem.

Poručili su kako nemaju namjeru da odustanu od kreiranja Superlige i da će se boriti za tu ligu nakon što je Sud u Madridu odbio žalbu UEFA-e na odluku o eventualnim kaznama za kreatore lige.

"Barcelona, Juventus i Real Madrid izražavaju veliko zadovoljstvo što je Sud u Madridu potvrdio da UEFA ne može pokrenuti nikakve postupke protiv klubova kreatora Superlige, niti ih može kažnjavati", saopšteno je iz ovih klubova i nastavlja se:

Oglasi

"Naša je dužnost da se nosimo sa ozbiljnim problemima u fudbalu. UEFA se predstavlja kao legislator, izvršni operativac i jedini pravni subjekat za organizovanje evropskih takmičenja. Takva monopolistička pozicija šteti fudbalu i kompetitivnosti. Finansijske kontrole su neadekvatne i primjenjuju se nepravilno. Treba se osigurati da klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima upravljaju tim takmičenjima".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Oduševljeni smo što od sada više nećemo biti izloženi prijetnjama UEFA-e. Naš cilj je nastaviti sa razvojem projekta Superlige na konstruktivan način i uz doprinos svih struktura u fudbalu: navijača, igrača, trenera, klubova, nacionalnih Saveza i liga. Svjesni smo da bi se neki dijelovi našeg prijedloga mogli revidirati i to bismo mogli sprovesti kroz dijalog. Uvjereni smo u uspjeh ovog projekta koji će uvijek poštovati zakone Evropske unije", saopšteno je iz ovih klubova.

Podsjetimo, pored ova tri tima ranije su u Superligi trebali učestvovati Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Atletico Madrid, Inter i Milan.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BigBabo
Ova liga ce se desiti kad tad mada se to nama svidjelo ili ne.
14 1
Piplica123
Sad ovi iz UEFA-e trebaju organizovat narodnu skupstinu i donijet zakljucak da su oni jedini sud hahahah
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi