Putinov poziv Abramoviču je presudio Superligi, za sve je kriva i Saudijska Arabija

Nijemci tvrde

Putinov poziv Abramoviču je presudio Superligi, za sve je kriva i Saudijska Arabija

Edmir Škorić

Njemački Suddeutsche Zeitung donosi novu uzbudljivu priču oko Superlige.

Superliga je trebala da krene početkom naredne sezone, no raspala se samo 48 sati nakon što je objavljeno kojih 12 evropskih velikana namjerava da je igra. Potvrđeni su bili Real Madrid, Barcelona, Atletico, Juventus, Inter, Milan, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Manchester United i Manchester City.

Nakon žestokog pritiska i ogromnih kritika, klubovi su jedan za drugom odustajali od Superlige, iako zvanično i dalje nisu odustali Real, Juventus i Barcelona kao idejni tvorci cijelog projekta.

Njemački Suddeutsche Zeitung tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao vlasnika Chelseaja Roman Abramoviča kojeg je pritisnuo da odustane od Superlige jer je ruski Gazprom glavni sponzor UEFA-ine Lige prvaka i vlasnik Zenita. Uostalom, Zenit dolazi iz Sankt Peterburga u kojem će biti igrano finale Lige prvaka 2022. godine ali i određene utakmice Evropskog prvenstva ovog ljeta.

Rusija je ranije 2018. godine organizovala Svjetsko prvenstvo i Putin je želio da bude u dobrim odnosima s FIFA i UEFA, zbog čega je doslovno naredio Abramoviču da njegov Chelsea istupu iz Superlige.

Nakon što je Chelsea istupio iz lige, istupio je i Manchester City. Navodno su stvari financijeri Superlige bili Saudijska Arabija i njen princ Mohammad bin Salman. Dio tih projekata nije želio da bude Mansour bin Zayed, vlasnik Cityja i šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

PSG se ranije odbio pridružiti Superligi, a Nijemci tvrde da je katarski emir, vlasnik PSG-a, također odbio da bude u projektu koji su financirali rivali iz Saudijske Arabije, države koja Katar drži u blokadi.

SZ otkriva i da je najzaslužniji za ulazak Saudijske Arabije u projekt Florentino Perez. Predsjednik Reala ujedno vodi i ACS, najveću građevinsku firmu u Španiji. Tako je dobio realizaciju projekta zabavnog centra Quiddiya u Saudijskoj Arabiji, teškog 6.5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor kojim Real promovira taj projekt uz honorar od 150 miliona eura.

Top Komentari

Rigel
Hahahah kakva glupost. Gasprom je firma koje ce zaradjivati milijarde dolara bila ili ne bila marketinski prisutna u evropi zato sto imaju ono sto niko drugi nema.
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije