Superligu napustio njen glavni financijer!

Sve se raspalo

Superligu napustio njen glavni financijer!

Edmir Škorić

Nakon što je počeo raspad Superlige, uslijedilo je i oglašavanje iz JP Morgan Chase & Co., jedne od najjačih financijskih institucija na svijetu.

Američka investicijska banka odlučila je da se povuče iz Superlige, što bi trebalo da označi potpuni raspad projekta. Ova kompanija bila je spremna da plati 3,5 milijardi eura za početak Superlige, čiji bi učesnici na startu dobili po 350 miliona eura. To je znatno veća cifra, čak četverostruko više od one koju je dobio osvajač Lige prvaka prošle godine.

U ovom takmičenju trebalo je da igraju Real, Atletico, Barcelona, City, United, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, Milan i Inter i to bi takmičenje ujedno uništilo UEFA-inu Ligu prvaka.

Usljed velikog pritiska većina klubova je odustala od Superlige, ali unutra su još uvijek Real Madrid, Juventus i Barcelona, ali čini se da je nemoguć nastavak projekta zbog kojeg je nastao potpuni nogometni haos proteklih nekoliko dana.

"Očito je da smo pogrešno procijenili situaciju", objašnjeno je iz JPMorgan Chase & Co. nakon što je potvrđeno da ova kompanija više neće biti dio Superlige.

Ako već i nije bilo sve gotovo, čini se da više ne postoji ni tračak nade za Superligu čiji je početak bio planiran krajem ljeta i početkom jeseni ove godine.

Oglasi

Superliga zadaje udarac: Klubovi koji su je napustili moraju da plate basnoslovne cifre

Klubovi koji napuste Superligu, odnosno odustanu od iste, morat će možda da plate visoke kazne.

U subotu je 12 velikih evropskih klubova potpisalo ugovor u kojem postoji klauzula da će oni koji napuste Superligu morati da plate 300 miliona eura neke vrste odštete.

To je iznos jednak onom koji su klubovi trebali da dobiju od američke financijske banke JP Morgan za samo učešće u Superligi.

Do sada su zbog velikog pritiska ligu napustili Manchester City, Manchester United, Chelsea, Atletico, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Inter, Milan i Atletico, dok su Juventus, Real Madrid i Barcelona i dalje unutra.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Realov predsjednik Florentino Perez se najviše zalaže za formiranje Superlige, zajedno s predsjednikom Juventusa Andreom Agnellijem i stoga su oba kluba, kao i Barcelona, još uvijek spremni da nastave projekat. Barcin predsjednik Joan Laporta pak čeka Skupštinu na kojoj bi se donijela odluka o tome da li će klub pristati na Superligu, a prema njegovim riječima, glas navijača će pobijediti.

S obzirom na to da će sada morati da plate 300 miliona eura za istupanje iz Superlige, gore nabrojani timovi naći će se u teškoj situaciji jer su već u velikoj krizi i samim igranjem Superlige planirali su malo da srede budžete i financijsku strukturu unutar vlastitih redova.

Top Komentari

Jadnimi
Kome će platiti penale, investitoru koji je odustao, ili lopini iz Reala.
3 0
Zoilomas
Wow dobijes koliko ako pristanes da igras? Sramotno i bezdusno
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi