Sušić je manje eksperimentisao od Blaževića

Reprezentacija BiH od 2008. godine do danas

Sušić je manje eksperimentisao od Blaževića

Reprezentacija BiH sutra na stadionu u Kaunasa nadamo se zatvara ciklus kvalifikacija u kojem je bez obzira na domaći poraz od Slovačke definitivno bilo najmanje stresa. Gol razlika i činjenica da smo dobar dio utakmica "prelomili" već u prvom poluvremenu idu u prilog toj konstataciji. Naravno, ostala je ta jedna utakmica koja je teška kao i sve ostale zajedno jer bez obzira na svih sedam pobjeda do sada, osma je najvažnija.

Za vas smo prije posljednje utakmice napravili jednu analizu, bolje rečeno jedno poređenje koji su to igrači prošli kroz reprezentaciju u posljednje četiri godine ili jednostavnije rečeno u posljednja tri ciklusa. Jedan je bio pod vodstvom Blaževića, dva su Sušićeva. Blažević je odradio manje utakmica, pogotovo prijateljskih, pa je kroz kvalifikacijske često znao iznenaditi nekim novim, pa starim imenom. dok Sušić nije previše riskirao.

Ćiro Blažević je krenuo sa reprezentacijom 20. avgusta 2008. godine. Danas kada pogledate taj sastav vidjet ćete da četiri godine kasnije nema velike večine tih igrača. Neki su se oprostili od aktivnog igranja, neki samo od reprezentacije. Od golmana Brašnića preko Damjanovića, Radeljića, Berberovića,
Nadarevića, Bajića. Blažević je nakon prve utakmice prekrižio Branimira Bajića, protiv Španije su starteri bili Vladavić, Muratović, Radeljić, za Tursku su već pozive dobili Mravac i Bartolović koji je dres reprezentacije oblačio ranije. Za prijateljsku utakmicu sa Slovenijom Blažević je zvao Mikelenija i Šarabu.

Jedna od presudnih utakmica u Ćirinom mandatu bila je onda protiv Belgije u Genku. Tada su mnogi ostali iznenađeni kada se na golu pojavio Nemanja Supić, dok su od prve minute zaigrali Sanel Jahić i Boris Pandža. Na klupi su bili provjereni Topić i Bajramović, ali i golman Nurković. I do kraja mandata Ćiro će ostati vjeran svom stilu, pa će na jednog novog igrača, zvati i jednog starog. Protiv Armenije novo lice je Asmir Begović, staro Mirko Hrgović. U baražu protiv Protugala imamo Harisa Medunjanina i Damira Mirvića te jedno poznato lice, Ninoslava Milenkoviča.

Sušić je svoju prvu utakmicu na klupi reprezentacije odradio 3. marta  2010. godine protiv Gane. Utakmicu je počeo sa Hasagićem na golu, dok su postavi bili još Jahić, Spahić, Nadarević, Salihović, Rahimić, Pjanić, Ibričić, Džeko, Ibišević i Misimović. Igrali su i Begović, Medunjanin, Muslimović, Muratović, Berberović, Zec.

Do prve kvalifikacijske Sušić također nije pravio neke velike rezove iako je od četiri utakmice dobio samo jednu. Međutim, postavu je polako slagao, uglavnom sa jednim ili dvojicom novih igrača. Protiv Katara smo dobili Mensura Mujdžu, dok je svoje mjesto u zadnjoj liniji još uvijek držao i Adnan Mravac. Semir Štilić se našao na klupi u tom susretu igranom na Grbavici 10. avgusta 2010. godine. U kvalifikacijama na početku protiv Luksemburga još su tu među prvih 11 bili i Rahimić i  Hasagić, Nadarević, ali i Lulić, Mujdža, dok su i na klupi sjedili Jahić, Mravac, Štilić, Zec.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Utakmicu protiv Francuske sa klupe je ogledao Ognjen Vranješ, dok je za prijateljsku sa Slovacima pozvan i Muhamed Subašić. Odradio je Sušić i prijateljsku utakmicu sa Poljacima, reprezentacija je bila sastavljena uglavnom od igrača iz domaćeg prenstva, tek kasnije u nastavku kvalifikacija iz tog sastava ponovo su pozive dobili Darko Maletić i Asmir Avdukić. Za Rumuniju je pozvan Muhamed Bešić, za završnicu prošlog ciklusa jači smo bili za Adnana Zahirovića i povratnike Sašu Papca, odnosno Sanela Jahića.

Prije početka ovog aktuelnog ciklusa za SP u Brazilu, reprezentacija je odigrala četiri prijateljske utakmice. Protiv Irske u sastavu se našli Miroslav Stevanović, Muamer Svraka, Stojan Vranješ i Damir Vrančić, protiv Velsa, Toni Šunjić, Ivan Sesar i Boris Panžda. Niti do kraja ovog ciklusa Sušić nije previše eksperimentisao, do ove sutrašnje tek po jedno nove ime smo imali u postavi. Vršajevića od Latvije, Ervina Zukanovića protiv Grka, Višću od Slovenije, golman Fejzić je pozvan pred Grčku, sa Amerikancima je zaigrao Ermin Bičakčić, sa Slovacima Izet Hajrović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.