Suspendovani Larrionda i Rosetti

FIFA donijela odluku

Suspendovani Larrionda i Rosetti

Disciplinska komisija FIFA-e danas je odlučila da suspendira dvojicu sudija koji su u utakmicama osmine finala napravili katastrofalne greške koje su direktno utjecale na rezultat.

Urugvajski sudija Jorge Larrionda koji je sudio utakmicu između Njemačke i Engleske na kojoj nije priznao čist pogodak Franka Lamparda kod rezultata 2:1 za Njemačku suspendovan je i neće suditi do kraja prvenstva. Zajedno s njim je suspendovan i njegov pomoćnik Mauricio Espinoza, koji će također morati kući.

Ista sudbina je zadesila i italijanskog sudiju Roberta Rosettija koji je sudio meč Argentine i Meksika na kojem je priznat gol Carlosa Teveza iako se napadač Argentine nalazio duboko u ofsajdu.

Disciplinska komisija je razmatrala i slučaj engleskog sudije Howarda Webba i njegovih pomoćnika Darrena Cannona i Michaela Mullarkeya zbog lošeg suđenja na sinoćnjoj utakmici između Brazila i Čilea, ali su njih trojica, ipak, izbjegla suspenziju, jer njihovo suđenje nije direktno utjecalo na rezultat utakmice.

Zbog niza grešaka koje su sudije napravile na ovom SP-u mnogi su ponovo potegli pitanje uvođenja nekih novina u nogomet. Tako neki zagovaraju uvođenje video snimka koji postoji u hokeju, američkom nogometu i još nekim sportovima, ali se FIFA zasad protivi tome.

FIFA je kaznila pomenute sudije, ali je odbacila svaku sumnju u njihovo namjerno tendenciozno suđenje. Naime, Jorge Larrionda je tek drugi sudija u historiji SP-a koji je sudio na tri prvenstva, te prema riječima FIFA-e, teško je povjerovati da namjerno rušio ugled koji ima u svijetu. S druge strane Rosetti je jedan od najboljih evropskih sudija i nikada ranije nije imao nekih velikih grešaka, pa se ova protiv Meksika može smatrati slučajnošću, a ne namjerom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.