Šuter kakvih više nema

U susret Eurobasketu

Šuter kakvih više nema

M. Maksimović

Georgios Kolokithas je bio prvi Grk koji je dva puta zaredom bio najbolji strijelac Eurobasketa 1967 i  1969 godine, a onda se pojavio on, Nikolaos Georgalis, poznatiji naravno kao Nikos Galis, jedan od najvećih evropskih igrača svih vremena, fenomenalni šuter.

Jedini koji je četiri puta bio najbolji strijelac Eurobasketa, tri puta zaredom. Četiri puta sa nevjerovatnim prosjekom od 30 i više poena po utakmici. Košarkaška Evropa ga je prvi put upoznala još 1983.godine u Francuskoj.

Grci nisu ništa napravili, ali je Galis ušao u najbolju petorku turnira kojeg je završio sa prosjekom od 33.0 poena po utakmici. Četiri godine kasnije, Grčka je u transu, na krovu Evrope zahvaljujući upravo njemu koji je pobjedio Jugoslaviju dva puta, u finalu veliki Sovjetski Savez. Prosjek je bio fenomenalan, 37.0 poena po susretu. Niko prije i niko poslije to više nije napravio, a realno sumnjamo i da će neko.

Jer takvih šutera više nema. U to vrijeme stekao je status božanstva u Grčkoj, pogotovo u Solunu, među navijačima Arisa. U Zagrebu je bio za nijansu slabiji 35.6, u Rimu je "pao" na 32.4 poena po susretu.

Kao igrač ličio je na boksera, nizak rastom, nabijen snagom što i nije čudo jer je kao mali trenirao baš boks.Korijeni su američki, jer se rodio u New Yorku, igrao je za Seton Hall. Boston ga je izabrao na draftu 1979. i to tek kao 68. izbor. U trening kampu Bostona se povrijedio, nije otišao u NBA ligu, završio je u zemlji svojih predaka, u Grčkoj, u Arisu gdje je ostao 13 godina. 11 puta je bio najbolji strijelac grčkog prvenstva, osam puta u Kupu prvaka, jednom je bio najbolji strijelac i na SP (1986). Završio je u FIBA-inom Hall of Fame, grčkom, Seton Halla, jedan od 50 najvećih evropskih košarkaša.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.