Sutra počinje rasplet

Eurobasket 2009

Sutra počinje rasplet

Adnan Beganović

Sinoć je okončan prvi dio Evropskog košarkaškog prvenstva, a po tri prvoplasirane momčadi iz četiri grupe (A, B, C, D) u nastavku takmičenja tvorit će grupe E i F.

U grupi E igrat će po tri prvoplasirane momčadi iz grupa A i B, a to su Grčka, Hrvatska, Makedonija, Francuska, Rusija i Njemačka, dok će u grupi F igrati po tri prvoplasirane ekipe iz grupa C i D, a to su Turska, Poljska, Litva, Slovenija, Španija i Srbija.

Nakon utakmica u grupnoj fazi slijedi četvrtfinale, koje će izboriti po četiri najbolje plasirane momčadi u obe grupe, a u četvrtfinalnim utakmicama nema prilika za popravni.

U grupi E Grčka i Francuska sa po četiri boda prenijeta iz prve faze takmičenja gotovo su sigurni učesnici četvrtfinala, dok će se za ostala dva mjesta boriti Hrvatska, Rusija, Njemačka i Makedonija, s tim što su Hrvati i Nijemci u prednosti jer iz prve faze donose jednu pobjedu.

U grupi F situacija je donekle neizvjesnija jer je samo Turska prenijela dvije pobjede, dok Poljska, Slovenija, Srbija i Španija imaju po jedan trijumf iz prve faze, a šanse Litve za prolaz u četvrtfinale svedene su na teoriju.

Grupa A:

Hrvatska – Makedonija 81:71
Grčka – Izrael 106:80
Poredak: Grčka 6, Hrvatska 5, Makedonija 4, Izrael 3

Grupa B:
Francuska – Rusija 69:64
Latvija – Njemačka 68:62
Poredak:
Francuska 6, Rusija 4, Njemačka 4, Latvija 4

Grupa C:

Slovenija - Španjolska 84:90 (produžetak)
Velika Britanija – Srbija 59:77
Poredak: Slovenija 4, Srbija 4, Španija 4,  Velika Britanija 0 

Grupa D:

Poljska - Turska 69:87
Litva - Bugarska 84:69
Poredak: Turska 6, Poljska 4,  Litva 3,  Bugarska 0

Grupa E

Utakmice 11. septembra:
Rusija - Hrvatska 
Njemačka - Grčka
Francuska - Makedonija
Poredak: Grčka 4, Francuska 4, Hrvatska 3, Njemačka 3, Rusija 2, Makedonija 2 

Grupa F:

Utakmice 12. septembra:
Poljska - Srbija
Litva - Slovenija
Turska - Španjolska
Poredak:
Turska 4, Slovenija 3, Srbija 3,  Španjolska 3,  Poljska 3,  Litva 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.