Sve je u sjeni mostarskog derbija

Nastavljaju se uzbuđenja u Premijer ligi

Sve je u sjeni mostarskog derbija

Reprezentativna pauza je gotova, a sinoć je duelom Sarajeva i Čelika otvoreno 13. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Danas su, pak, na rasporedu četiri utakmice. Snage će odmjeriti Željezničar i Mladost, Zvijezda 09 i Borac, Tuzla City i Radnik, ali će ipak sve ove utakmice biti u sjeni derbija kola - mostarskog derbija.

Naime, danas u 15:00 sati na stadionu Rođeni počinje duel Veleža i Zrinjskog.

Pogleda li se pozicija na tabeli i broj bodova, reklo bi se da je Zrinjski favorit, međutim Velež je popriično podigao formu prije nego što je u 11. kolu poražen u Banjaluci. A kada se uzme u obzir činjenica da je riječ o gradskom derbiju, realno je reći da danas na stadionu Rođeni nema pravog favorita.

Kladionice ipak tek nešto više šansi za trijumf daju Zrinjskom. Tako je kvota na pobjedu Plemića u kladionici MOZZART 2.60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za mostarski derbi!

"Neću reći ništa novo ako kažem da nas čeka jedna teška, neizvjesna i borbena utakmica. Gledao sam Velež u nekoliko utakmica, nikakvo podcjenjivanje ne dolazi u obzir, dapače, jako cijenimo njihovu energiju i njihove igre posebno na domaćem terenu gdje će ih nositi publika. Neću reći ništa novo ni ako kažem da smo mi kvalitetniji, no međutim utkakmicu neće dobiti kvaliteta nego hrabro srce, borbenost i odvažnost. Mi se želimo sutra predstaviti u tom svjetlu i tako izaći na teren jer jedino takav pristup, agresija na svakom dijelu terena, može pokazati i izdignuti naš kvalitet i pomoći nam da dođemo do pobjede", poručio je tokom jučerašnje zajedničke press konferencije trener Plemića Hari Vukas.

„Prvi mi je derbi kao treneru, mislim da je već atmosfera u gradu sva u znaku derbija, pođem u prodavnicu i navijači me zaustavljaju prepuni pitanja u vezi derbija. Zaista vidim koliko je ovim ljudima stalo i koliko vrijedi ova utakmica. Slažem se s kolegom da su to tri boda. I iduća utakmica su tri boda ali prestiž je nešto što je važno u ovoj utakmici. O njoj će se pričati malo duže nego o ostalim utakmicama", rekao je jučer trener Veleža Feđa Dudić, pa nastavio:

"Spremno dočekujemo ovaj susret, odradili smo dobre mini pripreme. Svi igrači su mi na raspolaganju osim Ovčine i Kuduzovića. Imat ću malo problema koje strance staviti ali to je problem s kojim se suočavam od dolaska. U nekim izmjenama sam limitiran po pitanju centralnog napadača, Beriše nije bilo u mnogim utakmicama čisto iz tog razloga i pravila. Šta je tu je, ne vraćam se na to. Kartoniranih nemamo i spremni dočekujemo utakmicu. Hrabre nas zadnje dvije domaće utakmice protiv Tuzla Cityja i Željezničara, protiv prvog i trećeg na ljestvici. Pokazali smo da pored borbenosti i zalaganja imamo i određeni kvalitet jer smo u oba susreta nadigrali naše protivnike. Jedan meč smo dobili, drugi neporaženi. Što se tiče Zrinjskog, prema njima imamo maksimalni respekt. Njihova europska izdanja pokazala su da je to ozbiljna ekipa. Izbaciti Utrecht je sve osim mala stvar. I taj njihov nastup u Europi je donio nešto nezadovoljavajućih rezultata u prvenstvu u odnosu na proteklih nekoliko godina."

"Pored respekta mi ćemo se ipak postaviti tako da nikome ne priznajemo da je favorit na našem stadionu. Tako će biti i sutra, tražit ćemo tri boda kako su i oni sami najavili. Nadam se da neće biti incidenata, da će biti sve super i da ćemo poslije utakmice pričati samo o dobrim potezima a ne o stvarima koje nemaju veze s nogometom. Mislim da ovaj grad kroz sport može da se ujedini još više i da se sutra pokaže džentlmenski stav i jedne i druge ekipe. Vjerujem da ćemo sutra oko 17h na pressu pričati o utakmici, tko je bio bolji, tko je zaslužio pobjedu, ili o remiju, a ne o nekim stvarima koje nemaju veze s nogometom“, dodao je Dudić.

U istom terminu, (od 15:00) drugoplasirani Tuzla City će dočekati Radnik koji je trenutno na četvrtoj poziciji i u fantastičnoj formi.

Biće ovog težak ispit za Tuzla City i njegove ambicije, a tim kojeg sa klupe predvodi Elvir Baljić mora upisati pobjedu želi li se ponovo bodovno izjednačiti sa Sarajevom i vratiti se na prvo mjesto.

Važna utakmica je i pred ekipom Željezničara. Plavi će na svojoj Grbavici od 18:00 ugostiti Mladost, a ovaj meč je prilika da se vidi da li je Željezničar konsolidovao svoje redove tokom pauze, nakon neočekivanog, ubjedljivog poraza od Borca u prošlom kolu.

"Reprezentativnu pauzu smo iskoristili da posjetimo neka mjesta gdje prije nismo bili i spremimo se za nastavak prvenstva. Sigurno je da nećemo igrati sa istim timom kao u Banjaluci. Liga traje 33 kola, ništa još nije izgubljeno, tek je 12. kolo. S tim u vezi promjene u sastavu su neminovne. Teško je očekivati da će utakmica biti lagana kao ona u Kupu koju smo dobili 6:1. Sada će oni sigurno biti dosta ozbiljniji i čisto sumnjam da će biti lako. Njima je svaka utakmica meč lopta za opstanak, dosta su toga prošli u prošlom kolu protiv Veleža, ali još uvijek imaju šanse za opstanak. Protiv nas nemaju šta izgubiti i sigurno da će rasterećeni pokušati prikazati što bolju igru i pokušati otkinuti koji bod", poručio je jučer šef struke Željezničara Amar Osim.

Željezničar je apsolutni favorit danas na Grbavici. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za duel Želje i Mladosti!

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada je riječ o Borcu, Banjalučani puni samopouzdanja idu na gostovanje (15:00) Zvijezdi 09. Jasno je da bi Kurnića u Ugljeviku zadovoljila samo tri boda, jer je rival, iako opasna ekipa, fenjeraš.

Na kraju treba dodati i da se sutra igra jedan meč PL BiH. Široki Brijeg na svojoj Pecari dočekuje Slobodu.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE