Sve je u znaku derbija: Sarajevo protiv Želje, Musemić protiv Odovića
Fudbaleri Željezničara će za izlazak iz krize i veliku pobjedu na Koševu morati zaustaviti najbolji napad lige koji je u prethodnih 15 kola postigao 33 gola.

Ko će teren Koševa napustiti pognute glave?

Sve je u znaku derbija: Sarajevo protiv Želje, Musemić protiv Odovića

Danas je na rasporedu pet utakmica 16. kola Premijer lige, koje je apsolutno u znaku vječitog sarajevskog derbija.

Vječiti rivali susret na Koševu dočekuju nakon prvenstvenih neuspjeha, ali u različitim atmosferama.

FK Sarajevo je porazom od GOŠK-a u Gabeli prekinuo seriju od sedam uzastopnih prvenstvenih trijumfa, dok je Željezničar u posljednjih šest prvenstvenim utakmica upisao dva poraza (uključujući onaj od Zvijezde 09 na Grbavici u posljednjem kolu) , dva remija i dvije pobjede.

Ipak, derbi na Koševu mogao bi značiti i veliku prekretnicu za Željezničar u slučaju pobjede, koja bi sigurno maksimalno podigla poljuljano samopouzdanje fudbalera Plavih sa Grbavice.

Željezničar, kao što je već poznato, gradski derbi dočekuje nakon turbulentnog perioda za klub u kojem je došlo do promjene u stručnom štabu, ali i suspenzija za neke igrače. Što zbog suspenzija, što zbog povreda trener Milomir Odović neće moći računati na Blagojevića, Bogičevića, Kjosevskog, Ramovića i Zajmovića, pa će biti zanimiljivo vidjeti kako će riješiti igračku križaljku. Sa druge strane, od Husrefa Musemića možemo očekivati "standardni" sastav.

Ono što je bitno za Odovića jeste da je kapiten i najbolji strijelac ekipe Sulejman Krpić spreman za Koševo, a upravo će od ovog igrača (drugog strijelca lige) prijetiti najveća opasnot po gol Sarajeva.

Kada je u pitanju napad Sarajeva ove sezone blista nekoliko fudbalera, pa je teško predvidjeti ko bi potencijalno mogao odlučiti derbi na Koševu. Tatar je dosad postigao sedam, Ahmetović šest, Velkoski također šest, a Rahmanović pet golova u prvenstvu. Odbrana Željezničara će se morati dobro pripremiti i za Musemićevog ubojitog džokera Harisa Handžića.

Kao i uvijek kada su derbiji u pitanju teško je odrediti ulogu favorita, ali se danas nešto više šansi ipak daje Sarajevo, što zbog domaćeg terena, što zbog bolje forme. Podsjetio i da Sarajevo derbi dočekuje kao lider prvenstva sa 33 boda, dok je Željezičar trećeplasirani sa 28.

Posljednji sarajevski derbi odigran na početku sezone donio je sjajnu predstavu, a na Grbavici je na kraju viđena podjela bodova (2:2), pa se nadamo da će se fudbaleri Sarajeva i Željezničara potruditi da svima koji danas u 17:00 sati budu na stadionu Koševo pruže utakmicu za uživanje.

Danas se igra još nekoliko zanimljivih utakmica. Čelik u Zenici dočekuje Radnik, dok će Sloboda u goste Krupi. GOŠK nakon pobjede nad Sarajevom pun samopouzdanja gostuje na Tušnju kod Tuzla Cityja, dok će nakon trijumfa nad Željom Zvijezda 09 na svom terenu pokušati iznenaditi i Zrinjski. Duel Širokog Brijega i Mladosti je na rasporedu sutra u 16:30 sati.

Premijer liga BiH, 16. kolo:

FK Sarajevo - Željezničar 17:00
NK Čelik - FK Radnik 13:30
FK Krupa - FK Sloboda 13:30
FK Tuzla City - NK GOŠK 13:30
FK Zvijezda 09 - HŠK Zrinjski 13:30

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sutra:

NK Široki Brijeg - FK Mladost 16:30

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
Gazi male plave ‼️
25 27
Kiss
X ko kuća
8 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi