Sve se raspada u Saudijskoj Arabiji, Mancini: "Nisam ovo nikad prije vidio"

Igrači odbijaju da igraju

Sve se raspada u Saudijskoj Arabiji, Mancini: "Nisam ovo nikad prije vidio"

Edmir Škorić

Italijanski stručnjak Roberto Mancini je ljetos iznenada postao selektor Saudijske Arabije, a tamošnji Fudbalski savez dao mu je bogat ugovor sa željom da napravi velike rezultate sa ovom reprezentacijom.

No, naišao je na neočekivane probleme. Naime, čak trojica fudbalera odbila su da igraju prije utakmice protiv Omana u Azijskom kupu koja se igra u utorak od 18:30 sati.

“Ovo je prvi put da sam vidio ovaj problem u svojoj sportskoj karijeri. Golman Nawaf Al Aqidi (starter u Al Nassru) otišao je do trenera golmana i rekao mu: 'Ne želim ostati ako ne igram kao starter.' Razgovarao sam s predsjednikom Fudbalskog saveza i rekao mu da Nawaf želi napustiti grupu. Imamo druge golmane", rekao je Mancini, poprilično zaprepašten onim što se posljednjih sati dogodilo u saudijskoj reprezentaciji.

Italijan je također potvrdio da se ista situacija ponovila s još dvojicom igrača prije puta u Katar.

"Salman Al Faraj (golman Al Hilala) i Sultan Al Ghanam (starter Al Nassra) odbili su igrati u prijateljskim utakmicama i Mancini ih je na kraju isključio.

Oglasi

"Salman je odbio nastupiti u prijateljskim utakmicama, a Sultan Al Ghanam mi je rekao da nije sretan i da ako ne bude igrao neće se priključiti reprezentaciji. Tako stoje stvari. To je veliki problem i volio bih zadržati igrače koji cijene grb reprezentacije, a ne one koji igraju misleći samo na sebe.

Oni su ti koji su odlučili ne igrati s reprezentacijom, a ne ja. Ja sam trener i onaj koji donosi odluke. Ne žele igrati, otpustio sam ih i neću ih više zvati", objasnio je Mancini.

Golman Al Aqidi već je bio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iako nije odigrao niti jednu minutu. Desni bek Sultan Al Ghanam bio je redovan u saudijskoj reprezentaciji prije dolaska Mancinija.

Slična situacija je i s veteranskim veznjakom Al Faraj (kapiten Al Hilala), koji je nestao iz selektorovih planova, ali je u Arabiji institucija. To što je postao zamjena nije mogao da podnese.

Polemika tu nije prestala jer mu je Al Ghanam, nakon što je vidio Mancinijeve riječi, odgovorio preko društvenih mreža i demantovao sve što je ekipa objavila.

Oglasi

"Mancini je sa mnom razgovarao samo jednom na njegov zahtjev. Izrazio sam veliku želju igrati i služiti reprezentaciji na terenu sa svime što imam. Ne volim biti igrač koji uopće ne igra, što je normalno za svakog igrača koji sanja predstavljati svoju zemlju. Nikada mu nisam spomenuo da moj nastup ovisi o tome jesam li starter".

Mancini je na press konferenciji otkrio i da su tri mlada igrača: Muhammad Maran, Ali Hazazi i Khaled Al Ghanam također opozvana nakon apatije na pripremnim treninzima.

Saudijska Arabija će uz Oman igrati i sa Kirgistanom i Tajlandom. Mancini ima ugovor do 2027. godine, a imao je katastrofalan početak s tri poraza u četiri poraze, iako je pobjedama protiv Jordana i Pakistana popravio dojam.

Azijski kup se predstavlja kao prilika za još jedan korak prema eliti, iako će to, s obzirom na ono što smo vidjeli, biti kompliciran turnir.

Top Komentari

plemic
šta si mogao očekivati od njih?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi