Mancini je ponizio Džeku i saigrače u šampionskoj sezoni - Richards pojasnio šta se desilo

Bila je to prekretnica

Mancini je ponizio Džeku i saigrače u šampionskoj sezoni - Richards pojasnio šta se desilo

Edmir Škorić

Roberto Mancini osigurao je Manchester Cityju prvi naslov u Premier ligi u sezoni 2011./12., ali je tokom te sezone znao da pretjera u komunikaciji sa svojim igračima.

Italijanski menadžer preuzeo je dužnost šefa Cityja u decembru 2009. godine, ubrzo nakon što su ga kupili sadašnji vlasnici iz Abu Dhabija. Plavci su u to vrijeme bili dosta iza rivala Manchester Uniteda - sve dok ih Mancini nije napravio silom uz pomoć ogromnog proračuna za transfere.

City se počeo takmičiti s Unitedom za titulu, a bivši kapiten kluba Micah Richards otkrio je kako je Mancini prozivao svoje igrače kada nisu bili na razini na kakvoj je želio da budu tokom sezone 2011/12.

"Kada smo ulazili u sezonu, nismo mislili da ćemo osvojiti ligu jer je Manchester United očito bio favorit, ali kada smo otišli na Old Trafford i dobili 6:1, to nam je dalo malo prednosti i onda smo shvatili da ih možemo dobiti i da smo mi bolji", kazao je Richards, dodavši:

"Imali smo kratak period u januaru kada je Yaya Toure otišao na Afrički kup nacija i Mancini, ljut zbog pada u našoj igri, nas je pozvao u svlačionicu i rekao nam: 'Bez Yaye ste svi vi obično smeće'. Sjećam se da su igrači odmah rekli da sada moraju igrati bolje i biti još jači. Imali su pravi odgovor na terenu".

Cityjeva ekipa bila je puna zvijezda unatoč Mancinijevim kritikama. Neke od zvijezda bili su Vincent Kompany, Carlos Tevez, David Silva, Mario Balotelli, Samir Nasri, Sergio Aguero, a dio tima bio je naravno i Edin Džeko.

Oglasi

Sezona se sada najviše pamti po dramatičnom posljednjem kolu u kojem je Aguero postigao pobjednički pogodak u posljednjim sekundama protiv QPR-a i tada su uzeli naslov Unitedu iz ruku. Strijelac za 2:2 prethodno je bio upravo Džeko.

No, Richards smatra da je liga osvojena zahvaljujući pobjedi na Old Traffordu.

"Imali smo u tom periodu slabih rezultata, nije nam išlo najbolje, ali kada smo dobili United sa 6:1 u decembru, sve je krenulo drugačije", prisjeća se Richards, koji je bio kapiten u tom duelu, u kojem je Džeko kao rezervista postigao pogodak.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Džeko ima dva naslova engleskog prvaka, a City je ukupno osvojio osam naslova. Posljednji je osvojen prošle sezone, a tim sa Etihada jako je blizu da ga odbrani jer trenutno ima četiri boda više od Arsenala. 

Edin je nakon uspješnih sezona u Cityju otišao u Italiju gdje je godinama igrao za Romu, a onda potpisao za Inter čiji je i danas član. 

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nakopitam
Djeko je ko onaj adjija @Hadzija123 i haver mu perač svabskih gujica @BogatiDijasporac Oni vole kad ih drugi ponizavaju. Fufice nase male
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti