Sve što niste znali o FIFA World Cup peharu

Po prvi put u istoriji

Sve što niste znali o FIFA World Cup peharu

Na turneji koja je duga gotovo 150.000 kilometara, po prvi put u istoriji, FIFA World Cup pehar stiže u BiH. Pehar koji je na sceni od Svjetskog prvenstva 1974. godine. Prvi ga je kao kapiten jedne reprezentacije koja je osvojila naslov svjetskog prvaka, podigao tada kapiten Zapadne Njemačke Franz Beckenbauer nakon što je njegova reprezentacija u finalu pobjedila Holandiju 2:1.

Do tada je u ruke kapitena svjetskih prvaka išao Trofej Julesa Rimeta, koji je ovaj naziv dobio 1946. po FIFA-inom predsjedniku Julesu Rimetu, osnivaču prvoga svjetskoga prvenstva. Pehar se do tada zvao "Victory" odnosno World Cup ili Coupe du Monde.

Brazil je 1970. godine osvojio naslov svjetskih prvaka treći put, što mu je donijelo pravo vječnoga zadržavanja trofeja. Pehar je stajao u vitrinama Brazilskog fudbalskog saveza, a onda su u noći sa 19. na 20. decembar 1983. godine ukrala dvojica lopova. Do danas sve je ostalo misterija, šta se ustvari dogodilo sa tim peharom?

Jedna verzija kaže je rastopljen u zlatne poluge, druga kaže da je pljačku pehara naručio jedan talijanski milioner i da je pehar i danas čitav. Inače ovaj, stari pehar još ranije je bio ukraden tokom SP 1966. godine u Engleskoj, ali ga je sedam dana kasnije pronašao bačenog pas mješanac Pickles. Kad su Englezi nešto kasnije osvojili naslov, pas i njegov vlasnik pozvani su na svečani banket. Bili su odlikovani i novčano nagrađeni, a Picklesova ogrlica i danas se čuva u Nacionalnom fudbalskom muzeju u Manchesteru.

Nakon 1970. godine, FIFA koristi ime Trofej svjetskih prvenstava, a odmah potom otvara konkurs za dizajniranje novoga trofeja. Među 53 predstavljena modela izabran je onaj Talijana Silvija Gazzanige. Trofej je visok 36 centimetara, izrađen je od 18-karatnoga zlata i teži 6.175 kilograma. Podloga se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, dok su na donjem dijelu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine do danas.

Danas se novi trofej ne povjerava savezima pobjedničkih reprezentacija na vječno čuvanje bez obzira na broj osvojenih prvenstava, nego pobjednik čuva trofej do idućega prvenstva, a nakon vraćanja trofeja dodjeljuje mu se samo replika obložena zlatom na koju ima pravo vječnoga čuvanja. Argentina, Njemačka, Italija i Brazil osvajale su trofeje dva puta, a Francuska jednom. Za ovaj pehar Silvio Gazzaniga je bio odlikovan od talijanskog predsjednika.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Silvio je išao u Visoku umjetničku školu u Castello Sforzesco, znamenitoj milanskoj tvrđavi. Kada je napravljen za SP 1974. godine, do finala je čuvan u jednoj frankfurtskoj banci, a onda prevezen na stadion u blindiranim kolima pod budnim nadzorom čuvara. Ovaj trofej dodjeljivat će se sve do
prvenstva 2038. godine kada će na dnu ponestati mjesta za upisivanje svih pobjednika.

Nakon Beckenbauera, kao kapiteni svjetskih prvaka, pehar su prvi podizali Daniel Passarella,  Dino Zoff, Maradona, Matthaus, Dunga, Deschamps, Cafu, Cannavaro i Iker Casillas.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.