Više od pola klubova se protivi uvođenju VAR sistema
FOTO: EPA

Oglasili se i velikani

Više od pola klubova se protivi uvođenju VAR sistema

Haris Zilić

VAR je dosta toga promijenio u svijetu fudbala. Dok neki smatraju da je uvođenje VAR sistema pravi potez, neki idu daleko do te granice da smatraju da VAR može još više manipulirati nekim sudijskim odlukama.

VAR nije još uvijeke uveden u svim ligama Evrope.

Jedna od liga koja čeka uvođenje VAR sistema je i Premijer liga Bosne i Hercegovine, dok su neke države odlučne da VAR uvedu i u niže rangove takmičenja.

Ipak, ima država gdje čelnici klubova ne žele VAR sistem.

Švedski profesionalni fudbal bi u novoj sezoni mogao ostati bez VAR sistema jer se na posljednjem sastanku 18 od 32 profesionalna kluba u Švedskoj protivilo uvođenju VAR-a na stadionima.

Smatraju da VAR u ovom trenutku nije potreban švedskom klupskom fudbalu i da tu njihovu ličnu odluku UEFA mora poštovati.

Oglasi

Interesantno da su najglasniji protiv VAR-a bili švedski velikani poput AIK-a, Malmea, Hammarbya...

Predstavnici klubova smatraju da bi putem VAR sistema i VAR odluka bilo puno lakše da se kroje neki rezultati što svakako ne žele jer bi se tako bacila mrlja na švedski fudbal. Također su mišljenja da VAR može donositi (ne)namjerno pogrešne odluke te ih pravdati minimalnim razlikma što se ne vidi golim okom.

Smatraju također da teren i borba mogu i moraju biti jedini parametar za rezultate, a prema njima sudije nisu u sumnjivim vodama, tako da je VAR trenutno višak.

Klubovi su poslali i dopis Švedskom fudbalskom savezu o protivljenju uvođenja VAR- a u dvije najjače lige u ovoj skandinavskoj zemlji.

Protiv VAR sistema su: AIK, Degerfors, Djurgarden, Hammarby, Elfsborg, IFK Goteborg, IFK Norrkoping, IK Sirius, Malmo FF, Mjallby AIF, Gais, Gefle, Gif Sundsvall, Helsingborgs IF, Jonkopings Sodra, Landskrona Bois, Orebro SK i Orgryte.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi