Svi poludjeli za 'poslom iz snova', a do skora ga obnašao trener koji je radio u Premijer ligi BiH

Veliki projekat na Maldivima

Svi poludjeli za 'poslom iz snova', a do skora ga obnašao trener koji je radio u Premijer ligi BiH

E. Škorić

Za Maldive će uvijek govoriti da je to raj na zemlji, a prva pomisao na ovaj otok su bijele pješčane plaže i bistro plavo more pod žarkim suncem.

Na Maldivima će, oni koji imaju sreće i malo više novca, provesti odmor i reći da je to poseban doživljaj. Tu nogomet nije na ozbiljnoj razini, ali jedan Englez pokušava to da promijeni.

Judan Ali (46) imenovan je tehničkim direktorom Nogometnog saveza Maldiva u novembru prošle godine i njegov osnovni posao je da poboljša nogometno stanje u južnoazijskoj zemlji koja je 155. na svjetskog FIFA rang listi.

Ali je već bio zaposlen u Barcinoj čuvenoj La Masiji, sada je dobio jedan ozbiljan projekat i 10-godišnji ugovor. Maldivi će se boriti za odlazak na SP u Kataru 2022. godine, no moraju da pobijede daleko nogometnije nacije kao štu s Kina ili Sirija, a u grupi si i Filipini. 

Prije svega, Ali želi da pronađe selektora za seniorski tim. Priznaje da je dobio već 150 prijava... A donedavno je selektor bio Petar Šegrt, trener koji je bh. javnosti poznat jer je vodio Zvijezdu iz Gradačca u Premijer ligi BiH.

"Moj prvi pravi zadatak je zaposliti trenera prvog tima, jer u martu ističe ugovor trenutnom treneru. Pratio sam igrače zadnjih 4-5 godina i oni su tehnički nadareni, ali mora doći neko ko će znati da izvuče najbolje iz tih igrača. Neko ko će sve ovo ozbiljno shvatiti, a ne kao odmor. Mada, imat će svejedno fantastične uslove i život iz bajke", poručio je Englez.

"Razgovarao sam s Rivaldom koji je završio za UEFA A, također i s Peterom Reidom, a uskoro ću se naći s Bryanom Robsonom. Julio Cesar, Maniche, Nolano... Svi oni su u kadru. Interes je nevjerovatan, čak 150 njih izrazilo je želju da dođe raditi na Maldive, ali ponavljam, ovo nije glamurozni odmor", poručuje Ali.

S temperaturama koje se tijekom dana dižu i preko 30 Celzijevih stepeni, igrači Maldiva često treniraju svake večeri. Oni su amateri nogometaši koji rade svakodnevne poslove, a neki od njih se bave ribolovom.

"Ako bih usporedio reprezentaciju s engleskim nogometom, oni su poluprofesionalni. Igrači imaju svakodnevne poslove. Treniraju noću zbog visokih temperatura, a ujutro odlaze na posao i to im je život".

U mjesecu martu završava se nogometni razvojni centar u glavnom gradu Maléu, koji će se koristiti za smještaj 100 djece. Djeca će se tu hraniti, trenirati i od njih će se stvarati igrači za budućnost.

Ali se nada da će se otvoriti još nekoliko takvih razvojnih centara...

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

" Yaya Toure posjetio nas je prošlog mjeseca i bio je zapanjen. Ako možemo dobiti osam od tih centara po otocima, ko zna što bi se moglo dogoditi za pet, šest godina?".

"Ako pobijedimo Kinu, Siriju i Filipine, plasirat ćemo se za Katar 2022. To bi bio nevjerojatan početak za ovu ponosnu zemlju", rekao je na kraju engleski stručnjak koji sprema velike stvari na Maldivima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi