Švicarcima dozvoljeno treniranje, ali samo dva kluba su počela s treninzima

Mnogi su protiv povratka nogometu

Švicarcima dozvoljeno treniranje, ali samo dva kluba su počela s treninzima

E. Škorić

Švicarskim profesionalnim nogometnim timovima bilo je dopušteno da treniraju prvi put od prekida sezone zbog koronavirusa.

Od 20 ekipa iz prve dvije divizije profesionalnog nogometa u Švicarskoj, trenirali su tek St. Gallen i Grasshoppers, dok su svi ostali bili nesigurni, pa i dalje nisu počeli s treninzima.

Švicarski parlament odlučio je 30. aprila da dvije najbolje divizije mogu ponovo početi od 8. juna, ali Švicarska nogometna liga (SFL) saopćila je u četvrtak da nastavak ovisi o ishodu razgovora sa saveznom vladom o pomoći njenim pogođenim klubovima.

"Takva je financijska pomoć preduvjet za sprečavanje situacije koja prijeti samom postojanju švicarskog profesionalnog nogometa i omogućava nastavak utakmica", navedeno je.

Nogometni savez Švicarske mora da donese odluku 29. maja, ali malo je vjerovatno da će liga biti nastavljena prije 20. juna.

Od ostalih klubova iz Prve lige, FC Basel, Young Boys i FC Lugano već su se izjasnili da će čekati do 18. maja, a Thun i Lucern počinju 25. maja s treninzima, tri dana prije nego će početi Zurich.

FC Sion, Servette Geneva i Neuchatel Xamax još uvijek nisu objavili datume.

Sindikat igrača požalio se da još nije vidio medicinske smjernice koje će igrači morati da slijede kada se nastavi sezona.

Prošle sedmice je 63,9% članova koji su učestvovali u anketi donijeli odluku da žele da se prvenstvo otkaže, a 76% je protiv ideje da se njihovi timovi postave u karantin mjesec i više dana - što je mogući uslov za nastavak igre.

Top Komentari

AliTyson
Nije sto su bili nesigurni nego je zbog finansija, trenutno igracima drzava isplacuje 50% plate. U slucaju da pocnu sa treninzima toga vise nebi bilo. Zato klubovi ne zele
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi