Skoro sedam dana nakon finala Mundijala Marciniak je priznao ono što su svi vidjeli

Poljski sudija u centru pažnje

Skoro sedam dana nakon finala Mundijala Marciniak je priznao ono što su svi vidjeli

A. Čaušević

Finale Svjetskog prvenstva je završeno prije skoro sedam dana, ali još uvijek se priča o sada već čuvenoj utakmici između Francuske i Argentine koju je sudio poljski arbitar Szymon Marciniak.

Kome je god dodijeljena velika čast, ali i još već odgovornost znao je da ga čeka teška utakmica sa dosta iskušenja. To je bio i slučaj sa sjajnim poljskim arbitrom.

Mišeljenja o načinu na koji je sudio utakmicu su podijeljena. Dok ima onih koji hvale iskusnog sudiju, dosta je i onih koji su kritikovali njegov sudijskih kriterij.

I sam Marciniak je odlučio da prizna ono što su vidjeli svi. Otkrio je svoju najveću grešku koja je na kraju mogli i riješiti pitanje pobjednika u svih 90 minuta.

Naime, duboko u sudijskoj nadoknadi Marciniak je prekinuo jednu kontru Francuske reprezetnacije te je tako spasio Argentince velike opasnosti.

Oglasi

Tada je Acuna oborio Komana koji je uspio ustati i nastaviti igru, ali je svejedno poljski arbitar odlučio da prekine napad Trikolora.

"Naravno da je bilo grešaka u finalu. Tako sam zaustavio francuski kontranapada nakon prekršaja Acune. Pogrešno sam pročitao igru i trebao sam pustiti prednost i pokazati onda kartone."

"Teško je donositi odluke u takvoj utakmici, ali važno je da nije bilo velikih grešaka", dodao je ovaj 41-godišnjak.

Dosta je onih koji su mišljenja da su Argentinci imali sudijsku naklonost tokom cijelog turnira, a nema sumnje da će ova Marciniakova izjava dodatno učvrstiti njihov stav.

Inače, jedan od najboljih evropskih sudija je u petak odučio da odgovori svim kritičarima, posebno onim iz Francuske kada je pokazao spornu fotografiju koju čuva na svom mobitelu.

Francuzi su smatrali da je Messijev gol za 3:2 bio neregularan jer su neki rezervisti Gaučosa ušli na teren, ali je Marciniak poručio da su isto uradili i Trikolori.


"Prije svega ta situacija, da bi bila kažnjiva, morala je uticati na igru. A kakav uticaj mogu imati igrači koji slave na suprotnom dijelu terena? Pretjeruje se oko toga. Nekoliko jako ozbiljnih novina je zaboravilo da dobro prouči zakone o kojim govore. Osim toga zašto Francuzi ne govore o fotografiji na kojoj se vidi da je sedam fudbalera sa njihove klupe bilo u terenu kada je Mbappe postigao gol", rekao je Marciniak.

Podsjećanja radi, Argentina je nakon 3:3 poslije 120 minuta igre pobijedila Francusku boljim izvođenjem penala za treću titulu prvaka svijeta u svojoj historiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi