Marciniak stao pred novinare i žestoko odgovorio na uvrede Francuza

Konačno progovorio o svojim odlukama

Marciniak stao pred novinare i žestoko odgovorio na uvrede Francuza

E. Oštraković

Ne stišava se bura oko suđenja u finalu Svjetskog prvenstva nakon kojeg je Argentina postala prvak svijeta jer su nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca osvojili prvo mjesto.

Francuzi su ljuti na suđenje glavnog arbitra Szymona Marciniaka jer smatraju da je u nekoliko navrata žestoko oštetio njihovu reprezentaciju.

Najviše bure izazvala je fotografija nastala prilikom Messijevog gola za vodstvo od 3:2 kada je nekoliko rezervnih igrača Argentine bilo u terenu prije nego što je gol postignut.

O svemu je odlučio progovoriti i sam sudija Marciniak koji je objasnio šta se sve desilo, te je uputio odgovor Francuzima.

"Prije svega ta situacija, da bi bila kažnjiva, morala je uticati na igru. A kakav uticaj mogu imati igrači koji slave na suprotnom dijelu terena? Pretjeruje se oko toga. Nekoliko jako ozbiljnih novina je zaboravilo da dobro prouči zakone o kojim govore. Osim toga zašto Francuzi ne govore o fotografiji na kojoj se vidi da je sedam nogometaša sa njihove klupe bilo u terenu kada je Mbappe postigao gol", rekao je Marciniak.

Otišao je arbitar iz Poljske toliko daleko da je na svom mobitelu odlučio pokazati spornu fotografiju o kojoj francuski mediji ne govore.

Oglasi

Objasnio je i zašto nije dosudio jedanaesterac nad Thuramom u 87. minuti, nego je dosudio simuliranje.

"Sugerisali su mi iz VAR sobe da postoji prekršaj i jedanaesterac, ali su odmah krenuli da gledaju sve iz raznih uglova. Kada su sve sagledali vidjeli su da je bilo simuliranje i da sam donio ispravnu odluku", rekao je Marciniak.

Uprkos svemu Francuzi ne žele da se pomire sa porazom u finalu Svjetskog prvenstva, te su odlučili da organizuju peticiju da se ponovi utakmica protiv Argentine.

Naime, oni smatraju da su sudijske greške tokom cijele utakmice bile na njihovu štetu, te je njihova peticija već skupila preko 200.000 potpisa.

Oglasi

Naravno teško da će uspjeti bilo šta sa ovom peticijom, ali biti će zanimljivo sačekati odgovor čelnika FIFA-e nakon svega što se dogodilo.

Legendarni Collina progovorio otvoreno o suđenju u finalu Svjetskog prvenstva

Finale je obilježio upravo okršaj njih dvojice. Messi je postigao dva gola, a Mbappe tri, a tri od tih pet golova pali su iz penala.

Naime, poljski sudac Szymon Marciniak je čak tri puta u ovom meču pokazivao na bijelu tačku, no zamjerke za suđenje nema niko.

Tako se nakon utakmice oglasio i Pierlugi Collina, legendarni italijanski sudija, a sada šef FIFA-ine sudijske komisije.

On se uključio uživo u jedno poljsku emisiju i pohvalio suca koji je na sjajan način predstavio i Poljsku u finalu ovog Mundijala.

"Bio je jači od tehnologije. Na terenu je donosio odluke koje su bile nevjerovatno tačne i dobre", rekao je Collina.

Pohvale je Marciniak dobio i od legendarnog engleskog suca Howarda Webba koji je rekao da je to bila najveća sudijska izvedba u historiji Svjetskih prvenstava.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iako je Francuskoj dosudio dva penala, magazin L'Equipej je Marciniaku za suđenje u finalu Mundijala dao ocjenu dva od deset.

Dobio je kritike i od Patricea Evre koji je kazao da se nije plašio Argentine, nego sudije, no svakako da komentare pristrasnih Francuza ne treba uzimati za ozbiljno, pogotovo jer dolaze još vruće glave.

Top Komentari

denimen9
Nema glupljeg lika od onog koji misli da će se bilo koja tekma ponoviti, nakon što je uredno završena.
6 0
user1652028573
Drugi penal za Francuze nije trebao biti jer je prethodno jedan njihov igrač igrao rukom.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi