Mrzio suce, dobio crveni karton, pa uzeo stvari u svoje ruke: Večeras sudi najvažniji meč karijere

Sjajna priča je iza poljskog suca

Mrzio suce, dobio crveni karton, pa uzeo stvari u svoje ruke: Večeras sudi najvažniji meč karijere

E. Ganibegović

Utakmicu polufinala Lige prvaka večeras igraju Liverpool i Villarreal. 

Tačno u 21 sat početak utakmice označit će poljski sudac Szymon Marciniak, po osmi put u Ligi prvaka ove sezone.

Iako je kao mladić Marciniak bio dobar fudbaler, da nije postao sudac Ligu prvaka gledao bi na TV-u. A to kako je postao sudac je nevjerovatno.

"Ako si takav frajer, napravi papire, uzmi zviždaljku i probaj sam", rekao je Adam Lyczmanski odmah nakon što je 21-godišnjem Marciniaku, defanzivcuu Kujawiaka, pokazao crveni karton u utakmici 4. lige.

Prvo mu je dao žuti za oštar prekršaj, a drugi zbog prigovora- Mladi Marciniak mrzio je suce. Bio je nogometaš koji je igrao tvrdo, često na rubu prekršaja. Odlazio je u svlačionicu, bijesan ne na sebe, nego na suce. Ali onda se, hladnokrvan, upisao na tečaj, uzeo zviždaljku i pokušao sam. 

Nisam li ga dobro savjetovao", s osmijehom se pita Lyczmanski, prisjećajući se situacije od prije 20 godina.

"Tada me jako povrijedio, jer sam sudio u mnogim njegovim utakmicama. Te utakmice s crvenim kartonom, savršeno se sjećam. Drago mi je da imam takav doprinos razvoju najboljeg poljskog suca. Ponekad se sjetimo ove priče sa Szymonom i nasmijemo se. Imamo jako dobar kontakt, često se čujemo", dodaje.

Da Marciniak nije postao sudac, gledao bi fudbal na TV-u. Ne bi čuo Giorgia Chiellinija kako se smije svojoj žuto-sivoj odjeći neposredno prije debija u Ligi prvaka, jer je izgledao kao pidžama.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ne bi upoznao Lea Messija, Cristiana Ronalda i ne bi imao tako dobar odnos sa Sergiom Ramosom. Igraču Barcelone ne bi predložio da pojede nešto jer umire od gladi. Navijači Reala ga ne bi prepoznali kad bi "iskočio" na kafu u Madridu. Ne bi se imao za šta ispričati i Fernandu Santosu, portugalskom selektoru, a njegova fotografija nikada ne bi visila  u Rominoj svlačionici kako bi igrači znali ko je on.

Bio je dobar igrač, ali definitivno ne za ovaj nivo i upisivanje tečaja za suce je najbolje što je u životu uradio. 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi