Tačno prije 21 godinu svijet je upoznao Il Fenomena
Foto: EPA

12. oktobar koji će se dugo pamtiti

Tačno prije 21 godinu svijet je upoznao Il Fenomena

Teme:

Idol jedne generacije, za mnoge najbolji napadač, a za neke i najbolji fudbaler kojeg je svijet ikada vidio Ronaldo Luis Nazario de Lima, ili jednostavno Ronaldo je svoj uspon ka zvijezdama počeo polovinom 90-godina prošlog vijeka, a na današnji dan, prije 21 godinu, čarobnom Brazilcu se naklonio čitav svijet.

Igrao je tog 12. oktobra 1996. godine Ronaldo u dresu Barcelone, protivnik je bila ekipa Compostele, a iako su svi očekivali laganu pobjedu Katalonaca, rijetko ko je očekivao majstoriju nevjerovatnog Brazilca.

Konačni rezultat ove utakmice je bio 5:1 u korist Barce, legendarni Brazilac je pogodio dva puta, ali njegov prvi gol će ostati upamćen kao, za mnoge, najbolji koji će postići u svojoj bogatoj, ali povredama ograničenoj, karijeri.

Ronaldo je došao do lopte na svojoj polovini, potom se oslobodio nekoliko protivničkih igrača, a zatim sjurio ka golu, dok su ga fudbaleri Compostele bezuspješno pokušavali zaustaviti, kako su znali i umjeli. "Stradalo" je nekoliko igrača Compostele i u kaznenom prostoru, a potom je uslijedila rutinska realizacija.

Komentatori širom svijeta su bili u transu i ostalo im je samo da kažu - Ovaj čovjek je fenomen. Da sve bude na "svom mjestu", Ronaldov gol protiv Compostele je upotpunila i reakcija legendarnog Sir Bobbyja Robsona, tada trenera Barcelone, koji je u nevjerici stajao pored terena.

Možda nikada nije dostigao visine koje je mogao, povrede su Ronaldovu karijeru ograničile na "samo" dvije Zlatne lopte i tri priznanja za FIFA-inog igrača godine, ali će zauvijek ostati upamćen kao fudbaler kojeg je bilo gotovo nemoguće zaustaviti. U najboljim godinama ga je gotovo nemoguće bilo i samo sustići ga, a oni kojima bi to pošlo za rukom nerijetko su padali na gu**cu pred driblinzima i legendarnim "biciklom" Il Fenomena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti