Tajna Kloppove Borussije: Samo smo izlazili, cura nije bilo
Foto: EPA

Zajedništvo u timu

Tajna Kloppove Borussije: Samo smo izlazili, cura nije bilo

Ako ste se pitali u čemu je tajna uspjeha Kloppove Borussije, odgovor se može naći u riječima nekadašnjeg nogometaša ovog kluba Ilkaya Gundogana. 

Nijemac je za Milionere nastupao od 2011. do 2016. godine. U tom razdoblju Borussia je bila jedna od najatraktivnijih ekipa, gazili su sve pred sobom, a to svjedoče i dvije uzastopne titule u Bundesligi (2010/2011, 2012/2013). 

Gundogan, koji danas igra za Manchester City, otkrio je u Kloppovoj biografiji da je u Borussiji tada vladalo veliko zajedništvo i da je to bila jedna od glavnih karakteristika generacije koju su još činili Gotze, Lewandowski... 

"Nakon utakmice često smo izlazili u klubove. Bilo nas je uvijek barem deset. Puno nas nije imalo djevojku, pa možete samo zamisliti kako je to izgledalo... Iduće jutro na treningu smo uglavnom bili pijani i bilo je to svima jasno. Mislim da smo to radili u nekim normalnim granicama i da nas je to iskustvo još više povezalo", otkrio je Gundogan. 

Klopp je to dopustio isključivo jer su rezultati bili dobri. Jednom je igrače postrojio na treningu i održao im govor. 

"Neko mi je rekao da su neki od vas preko sedmice bili vani do jutra. Ne znam ko je i ne zanima me. Sve što ću reći jeste da svi imate sreće što ste jučer dobili utakmicu. Da niste, kazna bi bila najveća u historiji." 

Odlična atmosfera u timu narušena je kada je Klopp saznao da će Mario Gotze preći u redove ljutog rivala Bayerna. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Taj dan sam listao internet i pogledao naslove je Gotez potpisao za Bayern. Odmah sam pisao Reusu, oni su imali istog menadžera, a i veliki su prijatelji. Potvrdio mi je da je istina. Bio sam u šokiran. Malo je falilo da dobijem srčani udar. Nisam mogao govoriti ili izaći negdje sa ženom", kazao je Klopp. 

Kloppova era u Borussiji trajala je sedam godina. Nakon što je određeno vrijeme odmarao, prihvatio je ponudu da karijeru nastavi u Liverpoolu postavši tada tek drugi njemački trener u Premier ligi nakon Felixa Magatha. 

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi