Taktičar Prosinečki i Ćivićeva lekcija Alabi
Ne igraju zvijezde: Ćivić i Duljević možda ne predstavljaju kremu evropskog fudbala, ali svojim nastupima, koherentnošću, borbenošću i odgovornošću doprinose kontinuiranom napretklu reprezentacije pod vodstvom Roberta Prosinečkog

Na Prateru smo djelovali kao tim

Taktičar Prosinečki i Ćivićeva lekcija Alabi · Komentar

Sastav koji pobjeđuje ne mijenja se, tom se devizom vodio Robert Prosinečki prije posljednje, četvrte utakmice u sklopu Lige nacija, protiv Austrije na Prateru.

Legitimno, korektno, u slučaju da ti ekipa zaista razvaljuje. Legitimno bi bilo ne mijenjati ni tim koji ne pobjeđuje, a igra maestraelano. Tim za koji znaš da će kad-tad polučiti rezultat.

Prosinečki je vjerovao u ovaj tim i on je polučio rezultat. Svaka čast, prvenstveno na vjeri, hrabrosti i odvažnosti.

Ponovo nismo primili gol, ponovo smo djelovali kao vojska kojoj će se desiti možda nekad i neka pogreška, ali će opet djelovati zajednički i s ogromnom energijom.

U nedostatku Darka Todorovića, desni bok popunio je Ognjen Vranješ, igrač koji više od Darke voli krenuti naprijed. Sve ostalo bilo je isto kao protiv Sjeverne Irske i Austrije u Zenici.

U prvih deset minuta imali smo loptu i držali kontrolu. Sticao se dojam da Austrijanci nama žele prepustiti inicijativu, što bi u teoriji trebalo odgovarati trenerskoj filozofiji Prosinečkog.

Nismo se uplašili kao recimo u Belfastu, lopta je tečno išla, nije se puno griješilo. Od 10. minute Austrija je malo pomalo preuzimala dominaciju, no prvu pravu priliku imao je Višća u 24. minute i tada je bilo jasno da ćemo opasniji biti po desnoj strani. Začuđujuće, ali i logično budući da je Alaba više mislio o napadu nego o odbrani. Za razliku od Alabe, najveće njihove zvijezde, jedan Eldar Čivić taktički je odigrao besprijekorno pokazavši tako da nekada nije bitno imati zvijezdu, već odgovornog igrača. Nije Ćivić bio u prvom planu na početku, niti je igrao za Spartu, ali je nagrađen zbog truda i predanosti kada nije bilo drugog rješenja.

Još jednu dobru priliku imali smo opet preko Višće koji je u prvih 45 minuta odigrao bolje i aktivnije nego u posljednjih nekoliko mečeva kada nikako nije dolazio do prostora. Sad ga je imao, Prosinečki i njegovi saradnici jako dobro su to percipirali.

U veznom redu Pjanić je bio najprisebniji, kormilario je, Sarić je pokrivao veliki dio prostora, a Bešić bio taj koji je najčešće griješio. Sve u svemu dobro smo stajali i izgledali kompaktno.

U drugom dijelu bilo je za očekivati da Foda malo otpusti kočnice i naredi ofanzivniju igru s više rizika. Treba i njega shvatiti. Nije želio otpočetka da srlja, što se možda moglo i očekivati.

Shodno tome, već na početku, u jednoj minuti dva puta su Austrijanci priprijetili, no mora se istaći da smo dolakom Prosinečkog najviše napredovali u toj centralnoj defanzivnoj liniji. Stoperski par Šunjić - Zukanović ponovo je djelovao prisebno i odgovorno. Štaviše, njih dvojica pod Prosinečkim izgledaju kao da su igrači iz najboljih engleskih klubova u najmanju ruku.

Kasnije je pljuštalo na obje strane, utakmica je djelovala kao istinski takmičarska, nije bila dosadna, ali za raztliku od nekih prethodnih utakmica večeras smo doista izgledali kao ozbiljna reprezentacija što svakako raduje. Iz susreta u susret smo bolji, a to nešto znači. 

Kada su se mnogi upitali "pa, mijenja li taj čovjek ikada išta", Prosinečki je izvšio prvu izmjenu. U 79. minuti Krunić je trebao učvrstiti sredinu, izašao je Duljević koji je ponovo bio na visini zadatka. Bio je konkretan i imao šut koji je bio najbliže golu, a do kraja prve minute upisao je i Amer Gojak.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Sve u svemu - odlično, zrelo. Može se još dosta napredovati, ali ovim tempom i tendencijom kojom napredujemo moramo biti istinski zadovoljni. Što u narodu kažu, igračima se ne može pera odbiti.

Omogućili su nam da u narednom izdanju Lige nacija igramo sa velikanima. Hvala.

Top Komentari

Bulwyf
Cuj Vranjes voli vise naprijed od Darka hahaha. Klotzu Darko je puno ofanzivniji ali je Vranjes cvrsci u odbrani. S obzirom da smo igrali na kontre i da je nerijeseno nama odgovaralo, logicno je da ce igrati Vranjes koji je iskusniji i bolji u defanzivi
36 4
nightcry
Čuliću, ako ustraješ jednog dana ćeš i ti biti doajen bh. sportskog novinarstva, jadna mu majka.... Čivić, najlošije ocjenjen igrač našeg tima - opta stats 6,6 - koji je po ovom moronu očitao lekciju Alabi, imao je jedan jedini start, i jednu presječenu loptu, od 3 vazdušna duela nije dobio ni jedan (!), od ogromnih 55 dodira s loptom pokušao je napraviti 26 pasova ali ih je uspio kompletirati bijednih 12 (!) - 12 pasova za 93 minute !!! To nema ni u dječijoj ligi San Marina... Čivić je u jednom trenutku pred kraj 1.pl. izgledao k'o muha bez glave, vrteči je lijevo-desno, naprijed-nazad, hodajući od aut-linije prema centru, a sve u pokušaju da se vrati u liniju, gdje mu je i trebalo biti mjesto u tom trenutku. Frajer je zalut'o k'o i ti, morončino!
26 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije