Taulant protiv Granita: Životna priča porodice Xhaka

Brat na brata

Taulant protiv Granita: Životna priča porodice Xhaka

Reprezentacija Albanije će svoju premijernu utakmicu na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Švicarske, a na terenu će u svakom trenutku utakmice biti više od jedanaest Albanaca. Okosnicu švicarske reprezentacije čine fudbaleri koji potiču iz Albanije i Kosova, a najzanimljivije će biti ispratiti duel dva brata koja će se naći na suprotnim stranama.

U dresu Albanije zaigrat će Taulant Xhaka, dok će u protivničkoj ekipi glavnu riječ voditi njegov mlađi, ali dosta poznatiji brat Granit.

Godine 1986. na Kosovu, Ragip Xhaka je živio u svom porodičnom domu u Prištini, imao je 23 godine i studirao je na Poljoprivrednom fakultetu. U vremenu zategnutih odnosa i tenzija između Srba i Albanaca, Ragip je često učestvovao na demonstracijama protiv komunističkog režima, što ga je i koštalo troipogodišnje robije. Za to vrijeme, njegov jedini kontakt s vanjskim svijetom bila je supruga Eli, koja ga je posjećivala svakih nekoliko sedmica, da bi 1990. godine bio pozvan u kancelariju gdje mu je saopšteno da je pušten iz pritvora.

Ragip Xhaka je izašao zatvora, ali mu život na slobodi nije ponudio mnogo više slobode nego što je imao u ćeliji. Stanje u Jugoslaviji bilo je alarmantno, pa je Xhaka odlučio napustiti Kosovo i zaputiti se u svijet. Preko Hrvatske, Slovenije i Italije, Ragip je sa svojom suprugom stigao u Švicarsku.

"Kada sam stigao, osjetio sam slobodu. Više se nisam plašio", izjavio je Ragip, koji je počeo svoj novi život u tuđoj zemlji. Ubrzo se zaposlio kao vrtlar, da bi početkom 1991. godine prvi put postao otac. Njegova supruga Eli rodila je Taulanta, da bi osamnaest mjeseci kasnije na svijet donijela Granita.

Taulant i Granit su rođeni u Baselu, gdje su prošli školovanje i odrastanje, ali su od malih nogu bili odgajani po albanskoj tradiciji. Njihova situacija je naizgled slična onoj u kojoj su se na Mundijalu našli Jerome i Kevin-Prince Boateng,  braća koja nastupaju za Njemačku odnosno Ganu, ali oni nisu u dobrim odnosima, dok Granit i Taulant vole reći da nisu samo braća već i najbolji prijatelji.

Današnja utakmica neće biti prva u kojoj će Granit i Taulant igrati jedan protiv drugog, jer su se već susretali prije nekoliko godina. Granit je tada igrao za Basel, a Taulant za Grasshoppers. Nakon utakmice su se obojica složili da je međusobni duel posljednje što su mogli poželjeti i da im nije bilo previše prijatno.

Današnji meč Albanije i Švicarske će sa tribina gledati Ragip i Eli Xhaka, ponosni roditelji dvojice fudbalera koji su napravili velike karijere. Istina, Granit je za sada dosta uspješniji i nedavno je za više od 30 miliona funti potpisao za Arsenal, dok Taulant još uvijek igra za Basel. Njihovi roditelji večeras neće imati favorita, a možda bi najsretniji bili kada bi ova utakmica završila remijem. 

"Žena će nositi bijeli, a ja crveni dres i navijat ćemo za obje reprezentacije. Naši sinovi igraju za Albaniju i Švicarsku, dvije zemlje koje smatramo svojim. To je naša porodica, to smo mi", zaključio je otac dvojice sjajnih fudbalera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi