Danak neiskustvu: Tegeltijin pucanj u prazno

Navijači su kritikovali i to se neće promijeniti

Danak neiskustvu: Tegeltijin pucanj u prazno · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Prvi čovjek FK Borac, Milan Tegeltija, danas je krenuo u svojevrsan obračun sa navijačima banjolučkog kluba koji se ne slažu sa dosadašnjom transfer politikom. Uzeo je Tegeltija sebi za pravo da zapravo određuje ko jeste, a ko nije, pravi navijač Borca.

Aktuelni viceprvak Bosne i Hercegovine, Fudbalski klub Borac, se priprema za narednu sezonu, a prvi zvanični meč Banjolučani će odigrati protiv Austrije iz Beča u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Velikan iz Platonove, kako Borcu tepaju njegovi navijači, u novu sezonu će ući sa promijenjenim igračkim kadrom s obzirom da je u dosadašnjem dijeu prelaznog roka bilo prometno na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Mnogo je novih igračkih imena, kao i onih koji su napustili klub, pa će zapravo najteže biti šesfu struke Vinku Marinoviću i njegovim saradnicima jer uigrati novu ekipu za mjesec i nešto više je gotovo nemoguća misija. Pogotovo onu u čijem slaganju se, bar prema kuloarskim pričama, ponajmanje pitate.

No, i pored toga što su doveli veliki broj novih imena, čelni ljudi Borca još uvijek nisu riješili najvažniju poziciju u timu, onu napadačku gdje Marinović trenutno može računati samo na Jovu Lukića, koji se nakon povrede nikako ne može da vrati u formu koja ga je krasila.

Svjesni su toga i navijači Borca, koji dobro poznaju fudbal i putem društvenih mreža i foruma zbog toga kritikuju rad aktuelnog rukovodstva kluba na čelu sa Milanom Tegeltijom.

Oglasi

A, kritika, pogotovo u sportu, ukoliko je prihvatite na pravi način može biti fenomenalna stvar, no očito da prvi čovjek Velikana iz Paltonove, toga nije svjestan i da razmjenu mišljenja navijača na društvenim mrežama i forumima shvata kao udar na klub.

Dosta čudno, rekli bismo ali u isto vrijeme i očekivano od čovjeka čije dodirne tačke sa fudbalom su igranje na male golove sa rajom tokom školskog doba.

Navijači Borca na Tušnju. Uvijek uz svoj klub.

Ali, ne mari Tegeltija, a upravo putem društvenih mreža često šalje poruke vezane za fudbal u cjelini, pa je jednu takvu poslao i danas navijačima Borca.

"U Borcu, baš kao i u politici u Banjaluci, postoji jedan broj onih koji svojim mračenjem i negativnom pričom o Borcu po mrežama i forumima (koje nogometaši čitaju), svjesno ili nesvjesno otežavaju položaj kluba u pregovorima i praveći pritisak dižu cijene igračima sa kojima se pregovara.

Pri tom se predstavljaju kao veliki navijači Borca iako mu tako nanose štetu. Na stranu činjenica što iznose potpuno netačne stvari kako se u Borcu ne isplaćuju plate itd. iako FK Borac nema dug prema nijednom bivšem i sadašnjem igraču i isplatio je plate za maj 2023.

Oglasi

Onaj ko navija za Borac, u prelaznom roku kada klub nastupa na svjetskom tržištu nogometaša, govoriti loše o svom klubu je zabijanje noža u leđa klubu. No na stranu sve to FK Borac će obaviti uspješan prelazni rok i imati najbolju ekipu u PL BIH", na svom Twitter profilu ke napisao Tegeltija.

Naravno, njegove objave su izazvale novu buru negodovanja navijača Borca, koji su mu putem društvenih mreža i foruma poručili da prestane sa "šupljom pričom", te da što prije ispuni najave o dovođenju kvalitetnog napadača.

Tegeltija najavio promjenu pravila o "strancima" u Premijer ligi

Prvi čovjek Borca je nedavno, odnosno nekoliko dana uoči odluke o promjeni pravila o "strancima" u Premijer ligi, putem Twittera najavio takav scenarij.

Nije Tegeltija izričito tvrdio da će doći do promjene pravila, ali je, pokazalo je vrijeme, najavio promjene.

"FK Borac u sadašnjem sastavu ima pet 'stranaca' što je maksimum prema FSBiH. Za podizanje kvaliteta klubova i lige i dovođenje ozbiljnih pojačanja to je ozbiljan ograničavajući faktor. Podizati kvalitet klubova i fudbala uz ograničenje pasošima igrača ograničava kvalitet klubova i lige.

Ako klub kao Borac koji već ima pet stranaca dovodi nekog igrača 'stranca', neki 'stranac' iz postojećeg sastava mora da ide. Taj broj od pet stranaca od 18 igrača u protokolu ne omogućava da klubovi naprave kvalitativni iskorak s obzirom na relativno malu fudbalsku populaciju u BiH", naveo je Tegeltija i dodao:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Zabluda je da domaće škole fudbala mogu izbaciti dovoljan broj kvalitetnih igrača i na taj način podići kvalitet klubova i lige. Netačno je da se većim brojem stranaca ruši kvalitet domaćih igrača. Upravo suprotno, uz kvalitetne 'strance' domaći fudbaleri dižu svoj kvalitet", napisao je tada Tegeltija, a nekoliko dana kasnije desilo se "čudo". Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine igrače iz država nastalih raspadom Jugoslavije (osim Kosova) "proglasio" je domaćim s tim da je broj "pravih" stranih fudbalera sa pet smanjio na tri u zapisniku utakmice.

Dakle, Tegeltija je praktično najavio promjenu pravila, pa se "zlobnici" danas s pravom pitaju da li to najavljuje i zabranu kritičkog razmišljanja na forumima i društvenim mrežama.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Cvare_Sala
Ja se iskreno slazem ovo za strance. Prestigli nas svi Kiprani, Jermeni i slicni jer dovode strance. Samo se mi uzdamo u igrace koji se vrte u krug.
1 0
komentator1
Krdo divljih krmaka.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi