Vraća se klub kojeg je obilježio legendarni bh. golman

Iza njih je teška decenija

Vraća se klub kojeg je obilježio legendarni bh. golman

Haris Zilić

Ljubitelji njemačkog fudbala sjećaju se simpatične ekipe u kojoj je veliki trag ostavio legendarni bh. golman Tomislav Piplica, naravno riječ je o Energie Cottbusu.

Enerige je u posljednjoj deceniji imao velikih padova, a čini se da je stigao period lagane stablizacije,.

Trenutno su u vrhu Regional lige Nordost i do kraja sezone će se sa BFC Dynamom i Lokomotivom Leipzig boriti za plasman u popularnu "Drajtu", odnosno treći rang njemačkog fudbala.

Za mnoge najveća ikona kluba je Tomislav Piplica koji je na golu Energia stajao od 1998. do 2009. godine i skupio 248 nastupa, a u sjećanju će ostati i legendarni autogol.

Ekipa igra utakmice na uređenom Freundschaft stadionu kapaciteta 22.000 gledalaca i nakon rekonstrukcije ima izuzetan izgled, kojem bi pozavidjeli i klubovi iz većih rangova takmičenja.

Cilj Cottbusa je da u narednih pet godina bude stabilan drugoligaš član Cvajte, a nakon toga da proba ponovo napadati plasman u Bundesligu, gdje su prije više od decenije bili skoro pa redovan učesnik.

Dva puta su bili prvaci Cvajte 2000. i 2006. godine, a najveći uspjeh kluba osnovanog 1966. godine je finale Kupa Njemačke 1997. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tim Energia koji se danas takmiči u Regionalligi ima vrijednost 2,4 miliona eura, a najskuplji fudbaler je ruski internacionalac Maximilan Pronichev. Ekipa ima još nekoliko internacionalaca iz Kazahstana, Grčke, Italije, SAD-a, a ostatak tima čine većinom mladi domaći fudbaleri iz Njemačke.

Ono najvažnije za tim trenutno je podatak da su osigurali finasijsku stabilnost i vidjet ćemo šta budućnost nosi za Energie Cotbus u rezultatskom smislu.

Top Komentari

Chico
Kakva je ono golmanska ubleha bila... strasno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi