Terzić i braća Burić brane čast bh. rukometa među elitom

Finiš sezone u evropskim takmičenjima

Terzić i braća Burić brane čast bh. rukometa među elitom

Ovosezonsko izdanje rukometne Lige šampiona za muškarce ušlo je u samu završnicu. Plasman na Final Four, koji će se 30. i 31. maja igrati u Kolnu osigurali su Barcelona, Kiel, Veszprem i Vive Kielce.

Polufinalni parovi određeni su žrijebom koji je održan 21. aprila, a njegovom voljom za finale će se boriti Kiel i Veszprem, odnosno Barcelona i Kielce. I Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika na turniru četiri najbolje ekipe Starog kontinenta, lijevog beka mađarskog Veszprema Mirsada Terzića.

Nažalost niti u samom toku sezone broj bh. rukometaša među rukometnom elitom nije bio puno veći. Našu domovinu su u ovogodišnjem izdanju EHF-ove Lige šampiona predstavljalo pet rukometaša, a pored već pometog Terzića to su Duško Čelica (RK PPD Zagreb), Ivan Karačić (Brest Meshkov), te Vladimir Vranješ i Vladan Lončar, koji nose dres mađarskog Pick Szegeda.

Jedini koji sa svojim timom nije uspio izboriti plasman u Top 16 fazu najprestižnijeg rukometnog takmičenja je srednji bek naše reprezentacije Ivan Karačić. Njegov Meshkov je završio tek na petoj poziciji grupe A, a ovaj rođeni Mostarac upisao je šest nastupa u deset utakmica koliko je odigrao njegov tim, postigavši svega tri gola. 

Golčina Čelice o kojoj je pričao svijet

U istoj grupi A igrao je i lijevi bek najbolje bh. selekcije Duško Čelica. U redove svog PPD Zagreba bh. rukometaš je stigao u samom finišu 11. mjeseca prošle godine, a nastupio je tek u dvije posljednje utakmice grupne faze. U domaćoj pobjedi u pretposljednjem kolu bio je pravi heroj Zagrebaša. Nakon isteka regularnih 60 minuta ostalo je još da se izvede slobodni udarac, a Čelica je svojim šutom gotovo s centra igrališta postigao pogodak za veliku pobjedu ekipe Veselina Vujovića. 

O ovom pogotku, koji će definitivno konkurisati za najbolji u ovoj sezoni Lige šampiona, brujala je cijela rukometna Evropa, ali i svijet. U posljednjem kolu Čelica je postigao još jedan pogodak u pobjedi nad Metalurgom. U dvomeču s Koldingom, kojeg je Zagreb pobijedio u oba susreta, naš reprezentativac je postigao tri pogotka. Ipak, u narednom krugu je Barcelona bila nemilosrdna prema Zagrebašima, pa je Čelica na kraju imao učinak od sedam golova u šest utakmica za PPD.

Vranješ najbolji strijelac, uz dva isključenja

Vladimir Vranješ, pivot ekipe Dragana Markovića, sa svojim Pick Szegedom je u grupi D zauzeo drugu poziciju, nakon što je njegov tim zabilježio šest pobjeda, tri poraza i jedan remi. Nekadašnji rukometaš Borca ove sezone je bio najefikasniji bh. rukometaš u Ligi prvaka. Da kojim slučajem nije zaradio i dva crvena kartona Vranješ bi vjerovatno postigao više od 19 golova. Nakon što je u osmini finala u dvije utakmice eliminisao njemački Rhein-Neckar Löwen, u četvrtfinalu mađarski tim nije mogao dalje preko Kiela. Pored Vranješa jedan nastup u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka upisao je i mladi bh. rukometaš Vladan Lončar. On je nastupio u grupnoj fazi takmičenja protiv danskog Aalborga, ali bez učinka.

Terzićev Veszprem se s prvog mjesta grupe C plasirao među 16 najboljih timova Evrope, uz skor od devet pobjeda i jednog poraza. Mađarski rukometni velikan poražen je tek na gostovanju kod Rhein-Neckar Löwena. Terzić koji uglavnom igra u odbrani tokom grupne faze postigao je dva pogotka. Još dva je postigao u mečevima protiv španske La Rioje, dok je treći pogodak iskusni lijevi bek našeg nacionalnog tima zabio u revanšu četvrtfinala kada je njegov Veszprem pred domaćom publikom pregazio bogati PSG. 

Iako im je žrijeb u polufinalu dodijelio veliki Kiel, sigurno je da Terzićevom klubu neće nedostajati motiva u borbi za finale. Sjajni navijači Veszprema će se ponovo moći dokazati na njemačkom tlu kao sjajna rukometna publika.

Braća Burić na Final Fouru

Ni 34. izdanje Kupa EHF-a neće proći bez bh. rukometaša. Braća Burić, Senjamin i Benjamin, branit će čast bh. rukometa na finalnom turniru pomenutog takmičenja koje će ugostiti Berlin 16. i 17 maja. Upravo će se s domaćom ekipom Füchse Berline za finale boriti sastav Gorenja za koji nastupaju dvojica naših reprezentativaca.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.