Teške optužbe za rasizam Yaye Tourea na račun Pepa Guardiole

Otvorio dušu nakon odlaska iz Cityja

Teške optužbe za rasizam Yaye Tourea na račun Pepa Guardiole

Endin Čaušević

Na kraju ove sezone Yaya Toure odlučio je napustiti Manchester City u koji je stigao prije osam godina iz Barcelone za 24 miliona funti.

Toure je pao u drugi plan nakon što je Pep Guardiola preuzeo klupu ovog kluba, ali je uspio nekako izdržati dvije sezone pod vodstvom ovog trenera. Poznato je da je upravo Guardiola krivac što je Toure napustio Barcu prije osam godina, ali činilo se da su izgladili odnose.

Međutim, nakon što je Toure odlučio napustiti Manchester City u intervjuu za francuske medije otvorio je dušu i rekao ono što mu leži na srcu. Toure je šokirao javnost kada je izjavio da je Guardiola u velikim problemima jer mu smetaju tamnoputi fudbaleri.

"Pep voli da dominira i želi da su mu igrači vjerni i da mu ližu prste. Ja nisam za takvu vrstu odnosa. Poštujem trenera, ali ne radim takve stvari koji mnogi rade kako bi igrali. Drugi igrači neće pristati da to kažu javno, ali neki su mi priznali da ga mrze jer manipuliše svima", rekao je Toure, pa nastavio:

"Imam dojam da se samo želi osvetiti za nešto, djeluje mi uvijek da je ljubomoran i nije mi jasan. Uvijek smo se nekako čudno gledali, vrtio se oko mene, ali nikad mi se nije obratio, a znao je da ja pričam katalonski, španski i engleski. Imao sam osjećaj da radi sve što može da mi uništi karijeru. Pitao sam se da li je to zbog boje moje kože, ali sam govorio sebi da je to nemoguće. Ali, shvatio sam da Afrikanci imaju velike probleme s njim bez obzira u kojem je klubu".

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Shvatio sam i siguran sam da se pretvara da nema problema s tamnoputnim fudbalerima jer je previše pametan da padne u takvu zamku i to prizna. Nikada to neće priznati, ali onog dana kada u ekipi bude imao pet igrača iz Afrike, koji igraju za afričke zemlje, obećavam da ću mu poslati tortu".

"Ponosan sam na sebe i odakle dolazim. Želim da budem prvi koji će prekinuti šutnju o mitu o Guardioli i Barceloni. On nije izmislio onu ekipu Barce nego je samo usvojio ono što je Cruyff već usavršio. U Bayernu i Cityju je pokušao da napravi isti sistem, ali mu baš ne ide kako treba. Za mene je veći trener Zinedine Zidane jer njega poštuju svi igrači, a i on poštuje sve igrače. Pep želi samo da za njega govore da je genij i uživa u tome, ali iza zavjesa je samo komedija i ništa više".

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Gvardiola
Pa da, upravo zato sto je rasista, nema niti jednog crnog igrača u svom timu...
5 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi