Tino Sven Sušić: Bilo je ponuda, ali nijedna nije bila dobra kao ona iz Sarajeva
"Volim igrati osmicu, biti taj kreator igre, da dam završni pas...", govori Tino Sven Sušić tokom razgovora koji smo vodili u hotelu Sueno u Antaliji

Novi igrač Bordo tima u intervjuu za SportSport.ba

Tino Sven Sušić: Bilo je ponuda, ali nijedna nije bila dobra kao ona iz Sarajeva · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

"Nikada i nigdje nisam imao takav doček", govori između ostalog Tino Sven Sušić u intervjuu za SportSport.ba, prvom od potpisa ugovora s Fudbalskim klubom Sarajevo.

Prezime Sušić sinonim je za fudbalsko majstorstvo i predodređeno je za velike karijere, ali ako se prezivate Sušić, to ipak ne znači da će vam u životu sve biti med i mlijeko. Nije prezime Sušić ni Safetu, Tinovom amidži, a ni njegovom ocu Seadu bila garancija da će biti veliki igrači. To su tek morali da postanu - i postali su.

Njihove karijere posebna su priča jugoslovenskog fudbala, vezane su za Koševo, a Tini nije ostalo ništa drugo nego da i sam dođe u Sarajevo i nastavi porodičnu tradiciju. Sama njegova karijera imala je brojne uspone i padove. Igrao je za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, bio jedan od ključnih igrača Hajduka, trebao da ode i u Inter, ali priznaje da je i sam kriv zbog određenih neshvatljivih padova tokom karijere koja je, kada se podvuče crta, zaista impresivna.

Onoga dana kad je trebao da sleti u Antaliju i dođe u hotel Bordo tima u Turskoj, navijači su bili u ekstazi. Doslovno se pratio let aviona u kojem se nalazio, reporterska ekipa dočekala ga je na vratima, pa se onda satima čekalo da se pregovori završe i da posao bude ozvaničen. U Premijer ligi takva euforija oko dolaska nekog igrača nije zapamćena.

"Pratio sam sve to što se dešavalo taj dan. Brat i žena su mi slali neke stvari, oni su sve to čitali i gledali komentare. To me je oduševilo, nisam očekivao da moj dolazak bude toliko popraćen. Ni u jednom drugom klubu mi se to nikada nije desilo. Bilo je toga, ali ne pretjerano, ne u ovoj mjeri", govori Sušić na početku našeg razgovora.

Da li onda sve to može da ti stvori dodatni pritisak? Navijači u tebi vide veliko pojačanje, svjestan si da ćeš morati sve to da opravdaš?

"Nemam pritisak. Pritisak mi je bio dok sam bio mlađi i kada sam tek počeo da igram. Ne osjećam stvarno pritisak, jedva čekam da krenem da igram i da pomognem ekipi u ostvarivanju ciljeva".

Uvijek je ta riječ 'pritisak' aktuelna kada govorimo o klubovima poput Sarajeva ili Hajduka. Jesi li se navikao već?

"Igrao sam u Splitu četiri godine, gdje je bio isti pritisak koji očekujem i u Sarajevu. Ovdje se uvijek očekuju pobjede i pritisak je ogroman, ali jednostavno ja samo čekam da izađem na teren. Kada provedete četiri godine u Hajduku, naviknete na pritisak. Torcida je zahtjevna. Uvijek imate neugodna iskustva sa navijačima kada je loš rezultat u Splitu. Uvijek bi bilo nezgodno ako ne dobijete u Splitu, posebno neku slabiju ekipu. Dešavalo mi se da me zaustave na semaforu. Jedne prilike vraćao sam se kanso navečer pred derbi sa Rijekom, kada su mi iz auta do mene viknuli da spustim staklo. Ja sam se odlučio da stanem na gas, ali dva auta su krenula, jedan ispred i jedna iza mene i zaustavili su me. Iz auta izlazi čovjek od dva metra, ćelav, znaš ono sve... Torcida. 'Šta ti radiš ovdje u ova doba? Bježi kući!', kaže. Uh, jedva smo se dogovorili i otišao sam kući. Te stvari nisu čudne za Split".

Kakav doček si imao od strane novih saigrača?

"Odlično su me dočekali i za sada sve ide super. Dobri su dečki, dobar trener, dobro treniramo i sve je zaista na nivou. Kad je tako, onda je sve lakše".

Nekako se sve brzo izdešavalo, da li si ti sam bio iznenađen transferom u Sarajevo?

"Nisam uopće iznenađen dolaskom u Sarajevo. Znao sam o kako se radi u velikom klubu i odmah mi je bilo prezanimljivo kada je stigla ponuda. Imao sam i nekoliko drugih ponuda iz inostranstva koje nisu bile zanimljive kao ona iz Sarajeva i stoga se nije bilo teško odlučiti. Privuklo me i to što su otac i amidža igrali za Sarajevo. I to je jedan od razloga što sam ovdje. Sarajevo je djelovalo kao najbolja opcija. To je veliki klub, svi znaju sve o kompletnoj historiji kluba. Meni nije bilo teško da se odlučim gdje nastaviti karijeru".

Da li je bilo određenih zastoja u pregovorima sa Sarajevom?

"Sve je išlo po planu, nije bilo nikakvih problema. Zaista je sve bilo super i korektno sa obje strane. Gledajući sve skupa, ponuda Sarajeva je bila najbolja koju sam imao i nisam mnogo dvojio".

Djeluješ kao motivisano, svježe, kao da ti je ovo prvi klub u karijeri. A prije nekoliko godina si izjavljivao kako si sam kriv za to što nisi napravio više u karijeri, da nisi živio fudbalski... Možeš li nam malo ispričati o tome?

"Izjavljivao sam te stvari jer su bile istina, posebno kada sam otišao iz Hajduka u Genk. Počeo sam da igram odlično, ali sam živio neprofesionalno, kasno sam spavao, nisam se hranio zdravo i pao sam. Ipak, sve se to promijenilo zadnjih godinnu i po dana. Sada mi je samo fudbal u glavi i mogu reći da je ovo prilika za novi početak. Želim se vratiti u staru formu i osvojiti titulu. Najveća je želja da pokažem svima da mogu i da znam, tako da jedva čekam 22. februar. Samo to mi je u glavi".

Šta ti je Safet Sušić rekao kada je čuo da si potpisao za Sarajevo?

"Sa amidžom se nisam još čuo, pa nismo razgovarali o Sarajevu, ali vjerujem da ćemo ubrzo pričati".

Šta bi volio da imaš od Safeta, a šta od Seada u svojoj igri? Oni su stvarno bili vrhunski igrači, kompletni, vjerujem da je jako dobro što imaš njihove gene?

"Da mogu da biram, volio bih da imam to što su oni imali - lijevu i desnu podjednako dobru, da nema razlike. Meni je desna ovako, za autobus...", nasmijao se Sušić, pa nastavio: "Ovako, ne znam baš, nisam toliko gledao ni oca, ni amidžu. Gledao sam amidžu na klipovima, bio je vrhunski igrač i ne mogu da se poredim s njim. Da sam toliki kvalitet, igrao bih u nekoliko velikom evropskom klubu. U čemu sam ja najbliže njima? Jak sam na lopti i mislim da sam tehnički potkovan".

Vratimo se na period iz Hajduka. Priča o Interu je stvarno bila realna? Bio si na pragu potpisa za italijanskog velikana, ali na kraju je umjesto tebe tamo otišao Marcelo Brozović iz Dinama.

"Je, stvarno je bilo realno. Ne žalim više, sve se događa s razlogom, tako da sam prešao preko toga i o tome više ne razmišljam. To je prošlost".

Nema sumnje da ćeš jednako željeti da pobijediš svakog rivala u dresu Sarajeva, ali siguran sam da ćeš u nekim mečevima imati poseban motiv. Naravno, govorimo o duelima Sarajevo - Željezničar.

"Svako zna za sarajevski derbi i zna se koliko je bitna utakmica i naravno da se tu uvijek očekuje pobjeda. Mora se ginuti na terenu, mora se davati 200 posto i jasno je da jedva čekam derbi. Svaki igrač jedva čeka takve mečeve. Imam želju zabiti na derbiju. Sve utakmice su bitne i posebne, ali derbi je derbi. I za igrače i za navijače".

Liga je izuzetno zanimljiva, nekoliko je timova u igri za titulu, a prvo mjesto trenutno drži tvoje Srajevo.

"Ima tu dosta ekipa koje će se boriti za titulu, ali mi ako nastavimo ovako, možemo se nadati tituli. Prvi smo, daćemo sve od sebe da tu ostanemo".

Još uvijek čekamo da jedan bh. klub ode u grupnu fazu nekog takmičenja. Nadaš li se da će tvoj dolazak pomoći Sarajevu da ode korak više?

"U nogometu je sve moguće. U Evropi također puno toga ovisi o žrijebu. Ako imate malo sreće u žrijebu i ako dobijete par manjih ekipa, onda imate dobre šanse, ali drugačije je ako dobijete neke ekipe iz Liga petice. Mi smo s Hajdukom izvukli Inter, to nije baš realno da se prođe. Jedne godine smo došli do 4. pretkola, pa smo igrali s Maccabijem gdje je bilo 50-50, no eto nismo uspjeli. Nadam se da će Sarajevo imati lakši žrijeb i da ćemo uspjeti da zaigramo u grupnoj fazi".

Kakvo mišljenje imaš o Vinku Marinoviću i da li ti odgovara sistem igre FK Sarajevo?

"Odgovara mi što nema nabijanja, što se igra od noge do noge i što svako traži loptu, ne sakriva se. I ja volim tako da igram, pa mi odgovara ovaj sistem igre u Sarajevu. Marinović je odličan trener, treninzi su uglavnom orijentirani na posjed i igru, a to je po meni najbolji način da se uđe u formu".

Mladi igrači sve češće dobivaju šansu u dresu Sarajeva, smatraš li da je to dobra stvar i da bi oni trebali imati dovoljno prostora za igru?

"Trener odlučuje ko će igrait, ali vidi se da ima sjajnih i mladih igrača koji mogu da dobiju šansu i koji će se boriti za mjesto. Dobro je vidjeti te mlade igrače koji će konkurirati za svoje mjesto u ekipi, a mi malo iskusniji ćemo ih naravno pomagati i bodriti".

Život te vodio na razne destinacije, ali gdje ti je bilo najljepše?

"U Splitu sam proveo četiri godine i tamo mi je bilo najljepše. Osvojio sam i Kup s Hajdukom, imali smo dobru ekipu. Bilo je lijepo i u Belgiji, ali tamo sam bio kratko, jednu polusezonu, pošto je došao novi trener i nisam bio u njegovim planovima".

Koliko poznaješ Sarajevo i jesi li se već smjestio u glavnom gradu?

"Dolazio sam u Sarajevo i ranije, ali ne toliko često. Nije baš da poznajem dovoljno grad, morat će me neko provodati gradom i upoznati. Gdje ću stanovati u Sarajevu? Ne znam, meni je traženje stana tlaka, supruga to više voli i ona će biti zadužena za te stvari. Njoj propuštam taj dio".

Prošle godine si postao po prvi put otac, kakvo je ot iskustvo?

"Najljepše iskustvo u životu. Porodica mi je najveća podrška i zbog njih sam dosta toga promijenio, uozbiljio se i nema ništa ljepše od toga".

Čekaj, opet ti o ozbiljnosti? Bio si neki 'party guy'?

"Nisam baš party guy, nego sam više onako... Kasno sam išao da spavam, gledao sam serije, loše se hranio, sada sam drugačiji, promijenio sam meni".

Navijači su željeli da nosiš sedmicu, priča ti je vjerovatno poznata, ali očito ćeš morati da izabereš neki drugi broj jer je ovaj zauzet. Koji?

"Moj omiljeni broj je inače 31, ali sada još ne znam koji ću izabrati. Vidjet ću kada se vratim u Sarajevo. Nisam još odlučio koji broj ću nositi".

Da li bi prihvatio da te trener postavi na klupu nekoliko utakmica i misliš li da si dovoljno dobar da ne moraš da se trudiš da bi igrao u prvoj postavi?

"Svaki igrač bi teško prihvatio da sjedi na klupi. Svaki želi da igra, ali svaki, pa i najbolji mora da se dokazuje. Stari mi je rekao da kada odigraš jednu utakmicu, ona kada završi - više je nema. Možeš odigrati jednu dobru utakmicu, a pet loših i onda ti džaba da jedna dobra. Moraš da imaš kontnuitet dobrih igara. Svi moraju da se dokazuju, da pokažu na terenu da zaslužuju biti u prvih 11, tako naravno i ja".

Koja pozicija na terenu ti najbolje odgovara?

"Svejedno koja formacija, ali nekako mi najviše odgovara ta pozicija osmice, da budem taj koji gradi igru, koji daje taj zadnji pas. Kad sam bio mlađi, desetka i polušpic mi je bila najdraža pozicija, sada ipak više volim biti kreator u igri. Na toj poziciji najbitnija je ta fudbalska inteligencija, da se brzo vidi i da se šalje taj dobar i precizan pas. Igrači poput Pjanića i Modrića su vrhunski igrači i oni kada to rade, tako jednostavno izgleda. Nađu rješenje koja odmah otvara sve i stvara gol-šansu. Njihov pas kad prođe, onda je to već šansa".

Kako ti se čine napadači u Sarajevu i smatraš li da ćete imati pravu 'konekciju' tokom prvenstva?

"Mislim da ćemo imati dobru saradnju jer imamo baš iskusne i kvalitetne napadače. Trebat će još malo vremena, ali bit će sve spremno za sezonu. Nisam došao kasno u Sarajevo, mislim da sam stigao u najbolje vrijeme...".

Da se vratimo kratko i na dan kada si sletio u Antaliju. Satima se čekao na tvoj potpis, izazivalo je to sumnju među navijačima, šta se stvarno dešavalo?

"Nije se ništa spektakularno dešavalo. Ja sam cijeli dan putovao, probudio sam se u četiri ujutro jer sam imao let u šest, a kada sam navečer došao, jedva sam čekao da legnem. Možda je PR služba odradila dobar posao i napravila 'hajp', ja nisam znao ništa oko toga.", uz smiješak dodaje Sušić.

Sada kada si stigao, morat ćeš da se pomiriš s tim da si zvijezda i da će te u Sarajevu svako malo zaustavljati i gledait na ulici.

"Ne očekujem baš da će me ljudi toliko susretati na ulici i primjećivati. Nisam o tome razmišljao, vidjet ćemo kada dođem u Sarajevo".

Da li bi prihvatio ponudu Željezničara?

"Ne. Nisam odrastao u Sarajevu, ali moj amidža je bio legenda u Sarajevu i nekako ne bi bilo smisla da ja odem u Željezničar".

Svjetsko prvenstvo u Brazilu je bilo ujedno prvo i jedino veliko takmičenje za bh. reprezentaciju i imao si priliku da budeš dio svega toga, ali određeni dio bh. javnosti te nije milovao, štaviše, a komentari o "amidžinom malom" su bili neizbježni. Je li te to pogađalo?

"Svjetsko prvenstvo je san svakom igraču. To mi je nešto najljepše što mi se dogodilo i to nikada neću zaboraviti. Nije možda bilo lako slušati te komentare kako sam tu zbog amidže, ali nije mi to stvaralo veliki pritisak. Tako mi je bilo i Hajduku kada sam tek došao. Kada nisam na početku baš najbolje igrao, bilo je ružnih komentara i dobacivanja. Kada se navikneš na to, uđe na jedno i izađe na drugo uho i više ne primjećuješ šta ljudi dobacuju. To mi stvarno nije stvaralo dodatni pritisak".

Jesi li razmišljao, nadaš li se prilici da ponovo igraš u reprezentaciji, možda je dolazak u Sarajevo dobar potez u tom pravcu, jer je selektor Dušan Bajević spreman pratiti i igrače u domaćem prvenstvu...

"Vjerovatno će selektor pratiti i Premijer ligu i igrače koji igraju u bh. klubovima, ali to mi sada nije cilj. Prvi mi je cilj da ovdje dobro igram, da se dokažem i pokažem šta znam i da idemo prema toj tituli. Ima stvarno dobrih igrača u reprezentaciji na mojoj poziciji i samo bi bio bonus ako dobijem neki poziv, ali sada stvarno ništa ne očekujem osim da se dokažem u Sarajevu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, šta se desilo pa nam je reprezentacija toliko pala od Svjetskog prvenstva?

"Tako je kada se generacija promijeni. Sada su uglavnom mlađi igrači poput Krunića, Cimirota, Miloševića, Gojaka... i nije lako nadoknaditi gubitke vrhunskih igrača poput Ibiševića, Lulića, Spahića... Posebno Spahu je teško zamijeniti. Puno je to kada ode pet top igrača. Treba vremena da se to malo posloži".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Kakve su ti ostale ponude bile kad je iz Sarajeva bila najbolja?!?!?! Ubleha od igrača.
15 39
Bhmen
Zar morate biti toliko negativni. Kamo srece da jos ovakvih igrača dodje u PL BiH. Ja ne navijam za Sarajevo ali mi je drago. Sretno.
27 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi