Tottenham na velikom testu u Torinu, Basel nema šta izgubiti

Nastavlja se Liga prvaka

Tottenham na velikom testu u Torinu, Basel nema šta izgubiti

Ljubitelji fudbala večeras dolaze na svoje jer se, nakon dva duga mjeseca, nastavlja takmičenje u Ligi prvaka i odmah nas čeka nekoliko izuzetno zanimljivih utakmica.

U ovoj fazi takmičenja igrat će se po dvije utakmice utorkom i srijedom i to svake sedmice, a ne svake druge kao što je to bio slučaj u grupnoj fazi. Bit će mnogo fudbala u periodu koji dolazi, a to je nešto što raduje sve one koji vole najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Večeras su na rasporedu dvije utakmice od kojih posebnu pažnju privlači duel Juventusa i Tottenhama, koji se igra na Allianz Stadionu u Torinu. Juventus je u svojoj grupi završio na drugom mjestu iza Barcelone, dok je Tottenham iznenađujuće bio prvi ispred Real Madrida, Borussije i APOEL-a, pa ovaj par predstavlja jedan od interesantnijih u osmini finala Lige prvaka.

Tottenham nije za potcjenjivanje, ali Juventus je ipak favorit u ovom dvomeču, ako ništa zbog neuporedivo većeg iskustva. Torinski klub je u posljednje tri godine dva puta igrao finale Lige prvaka i iza sebe ima na desetine ovakvih utakmica. S druge strane, Tottenhama dugo nije bilo na velikoj sceni, ali na njihovoj strani bi možda mogla biti veća motivacija baš iz razloga što su momci iz sjevernog Londona željni da pokažu Evropi svoje prave vrijednosti.

Juventus po imenima ima bolji tim, ali večeras neće igrati Paulo Dybala što će biti veliki hendikep. Osim njega, neće biti ni Cuadrada, Matuidija, Howedesa, Barzaglija i Lichsteinera, ali Allegri ima dovoljno dobrih fudbalera da uvijek može sastaviti snažan tim. U Tottenhamu nemaju većih problema sa povredama, a odsustvovat će samo Alderweireld koji je zbog povrede ostao u Londonu.

Možda i centralna figura utakmice mogao bi biti napadač Spursa Harry Kane. Engleski napadač je dominantan u Premier ligi i to je davno pokazao, a sada svi s nestrpljenjem čekaju da vide kako će se snaći u najvažnijoj fazi Ligi prvaka. Do sada je postigao šest golova i na diobi je drugog mjesta liste strijelaca iza Ronalda sa devet. Međutim, koliko god tu tezu mnogi pokušavali nametnuti - Kane nije Tottenham. Ovaj klub ima izuzetno kvalitetnu ekipu koja radi dobar posao na terenu, ali na kraju nekako uvijek Kane ubire glavne plodove.

Potencijalni sastavi:

Juventus: Buffon; De Sciglio, Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanić, Sturaro; Douglas Costa, Higuaín, Mandžukić

Tottenham: Lloris; Trippier, Sánchez, Vertonghen; Son, Dembélé, Dier, Davies; Eriksen, Alli; Kane

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Drugi večerašnji par čine Basel i Manchester City, koji će odmjeriti snage na St. Jakob-Parku. Tu su stvari, više-manje, jasne i zna se da su Građani veliki favoriti za prolaz u četvrtfinale. Cityju ni u Engleskoj niko ne može da stane u kraj, pa se onda s pravom postavlja pitanje šta Basel tu ima da traži? Ali, Liga prvaka je sasvim drugo takmičenje, a događala su se i veća čuda...

Basel je u prošlosti pokazao da zna igrati protiv engleskih klubova, ali današnji City je nešto što u Premier ligi nikad prije nije viđeno. Guardiolin tim je toliko dominantan da je već početkom februara faktički osvojio naslov prvaka, iako to na Etihadu još uvijek ne žele priznati, a Basel je objektivno jedan od lakših protivnika kojeg su mogli dobiti u osmini finala.

Manchester City ima motiv da napravi korak dalje u Ligi prvaka jer je evropski rezultat nešto što još uvijek nedostaje ovom klubu, koji je proteklih godina osvojio brojne trofeje u Engleskoj i postao jedan od vodećih klubova na Otoku. Baselu je i sam plasman u osminu finala veliki uspjeh, a sve više od toga bi bila čista premija. Švicarci nemaju šta da izgube.

Potencijalni sastavi:

Basel: Vaclík; Lacroix, Suchý, Balanta; Lang, Frei (Zuffi), Xhaka, Petretta; Elyounoussi, Van Wolfswinkel, Oberlin

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Man. City: Ederson; Walker, Otamendi, Laporte, Zinchenko; Fernandinho, Bernardo Silva, David Silva, De Bruyne, Sterling; Agüero

Sudac: Jonas Eriksson (Švedska)

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi