Mislite da se Saudijska Arabija razbacuje novcem? Onda će vas šokirati tabela potrošnje po ligama

Nisu Arapi "najgori"

Mislite da se Saudijska Arabija razbacuje novcem? Onda će vas šokirati tabela potrošnje po ligama

Edmir Škorić

Saudijska Arabija ovog je ljeta u fokusu nogometnog svijeta zbog gomile transfera evropskih igrača.

Uz pomoć novca Saudijska Arabija je uspjela napraviti jaku i atraktivnu ligu u kojoj će igrati mnoge velike zvijezde koje su došle iz Evrope.

Još početkom godine stigao je Cristiano Ronaldo, a kasnije i mnogi drugi, uključujući Benzemu, Firmina, Kantea, Sergej Milinković-Savića, Rubena Nevesa, Edouarda Mendyja, Kalidoua Koulibalyja...

I dok saudijsku ligu mnogi kritikuju zbog toga što nemilosrdno troši na pojačanja i "nazor" želi da postane bitna, ipak podaci govore drugačije.

Saudijski klubovi ukupno su do sada potrošili samo 300,6 miliona eura, što nije ni blizu potrošnje timova iz Premier lige.

Oglasi

Situaciju bi mogao promijeniti potez Kyliana Mbappea za kojeg je bio zainteresovan Al-Hilal, ali kako god, jasno je da evropske najjače lige troše više nego timovi iz Saudijske Arabije.

Saudijska liga trenutno je peta po troškovima za transfere iza Premier lige čiji timovi su do sada na pojačanja izdvojili 1,34 milijarde eura, Serija A je daleko ispod sa potrošnjom od 520,9 miliona eura, francuska Ligue 1 treća sa 456 miliona eura i Bundeslige peta sa 448,2 miliona eura.

Interesantno da je jedina od Liga petica ispod Saudijske Arabije španska La Liga, pošto su njeni klubovi do sada na pojačanja izdvojili samo 249,8 miliona eura.

Pola od toga leži na Real Madridu, koji je potpisao Judea Bellinghama za 103 miliona eura i Ardu Gulera za 20 miliona eura.

No, budući da tek ulazimo u avgust, nema nikakve sumnje da će biti još puno velikih transfera i da bi se kompletna tabela o potrošnjama liga mogla promijeniti.

Top Komentari

korona
Ovako je slicno kina bila krenula jedno vrjeme pa sta bi
0 0
korona
Daj troskove za plate da vidimo ebes to kad dovode igrace kojima su ugovori istekli i daju im po 20 ili 150 miliona godisnje
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi