Džaba vam novci moji sinovci: Saudijska Arabija odustala od organizacije SP-a 2030. godine!

Tvrde novinari Marce

Džaba vam novci moji sinovci: Saudijska Arabija odustala od organizacije SP-a 2030. godine!

Esmer Oštraković

Iako se očekivalo da budu glavni favoriti za organizovanje Svjetskog prvenstva 2030. godine, Saudijska Arabija povukla je svoju kandidaturu.

Naime, kako tvrde novinari španske Marce, Faisal bin Farhan Al Saud, saudijski ministar vanjskih poslova obavijestio je Grčku i Egipat o povlačenju kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030. godine.

Kao glavni razlog naveo je snagu projekta koji vode Portugal, Španija i Maroko, te da nema smisla da se bace u natjecanje sa njima.

Oni navodno vjeruju da je red na Evropu da bude domaćin Svjetskog prvenstva, te ne žele da "bacaju" novac bez potrebe.

Sigurno je da će ovo velika pobjeda za portugalasko-špansku kandidaturu koju vode Fernando Gomes, Antonio Laranjo i Luis Rubiales.

Oglasi

Inače, ideja da se i Maroko pridruži njihovoj kandidaturi potekla je od Portugala, te je upravo to dodatno osnažilo ideju.

Saudijska Arabija je uvidjela da je njihva moć prevelika i na kraju su odlučili da povuku svoju kandidaturu, ali su donijeli novu odluku.

Naime, planiraju da budu glavni kandidat za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano 2034. godine, te smatraju da tada niko neće moći da im parira.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sada je jedini protukandidat Španiji, Portugalu i Maroku kandidatura od južnoameričkih zemalja, a čine je Argentina, Urugvaj, Čile i Paragvaj.

Pobjednik i organizator Mundijala 2030. godine biti će poznat u septembru naredne godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi