Tražio je spas u čaši: Nestašni dečko ukrajinskog fudbala prijetnja Sarajevu

Artem Milevsky - fudbaler koji je mogao mnogo više

Tražio je spas u čaši: Nestašni dečko ukrajinskog fudbala prijetnja Sarajevu

Adnan Beganović

Aktuelni bosanskohercegovački prvak FK Sarajevo u 2. pretkolu Lige prvaka u srijedu će snage odmjeriti sa Dynamom Brest, koji je u prvom pretkolu iznenađujuće nadigrao Astanu (6:3).

Dynamo Brest je, usudili bismo se reći, i za one koji fudbal imaju u "malom prstu" u našoj državi poprilična nepoznanica.

No, samo kratak pogled na igrački kadar biće dovoljan da uočite jedno ime. Radi se o Artemu Milevskom, fudbaleru u poznim igračkim godinama (35) iza kojeg je poprilično dobra karijera, no u isto vrijeme i karijera koja se nije pretvorila u ono što je trebala. A, za sve su krivi alkohol i žene.

Rođen je u Bjelorusiji, tačnije u Minsku 1985. godine gdje je i počeo igrati fudbal. Sa 15 godina uočili su ga "lovci na talente" i ponudili mu prelazak u ukrajinsku fudbalsku akademiju, a prvu profesionalna sezona bila mu je 2001/2002 u Borysfenu gdje je upoznao i Aleksandra Aliyeva, još jednog nestašnog dečka ukrajinskog fudbala s kojim je i danas najbolji prijatelj.

Sezonu kasnije preselio je u najslavniji ukrajniski klub Dynamo Kyiv, a tamošnji stručnjaci predviđali su mu blistavu karijeru, pa čak su ga poredili i sa velikim Andriyjem Shvevchenkom.

I sve je "mirisalo" na to, Milevsky je igrao sjajno, no mentalno očito nije bio spreman za nešto veliko. Nakon sjajnih igara došlo je do stagniranja, a spas je pokušao pronaći u čaši i lakim ženama.

Međutim, kako Balešević u svojim stihovima kaže "nije mogao da ga nađe" pa je iz dana u dan sve više tonuo. Noćni klubovi u Ukrajini postali su njegov dom, a dolazak slavnog Olega Blokhina na klupu Dynama značio je i odlazak ovog nestašnog fudbalera.

Pokušao je karijeru oživjeti u Turskoj u Gaziantepsoru, ali nije uspio. Odigrao je samo šest utakmica i od tada (2014/2015) uslijedilo je njegovo fudbalsko lutanje od Hajduka do danas Dynamo Bresta. Niti u jednom klubu se nije zadržao duže od sezone, a do drugog dolaska u Dynamo Brest (2019. godine) odigrao je ukupno 89 utakmica i postigao je 16 golova.

Ipak, pored svega napisanog, Milevsky će sasvim sigurno biti jedna od najvećih opasnosti po gol našeg šampiona, a sa po četiri pogotka i asistencije u aktuelnoj sezoni je jedan od najučinkovitijih igrača Dynama. U spektakularnoj pobjedi nad Astanom, nije se upisao u listu strijelaca, no upisao je dvije asistencije.

Pritvaran zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, šamarao djevojke i na trening dolazio pijan

Mnogo je skandala u kojima je Milevsky imao glavnu ulogu, a svakako treba izdvojiti da je više puta pritvaran zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

Dolazio je, bar prema riječima Olega Blokhina često pijan na trening, a nekadašnji trener kijevskog Dynama Jozsef Sabo, znao ga je u "sitnim satima" izvoditi iz noćnih klubova.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

No, ni to nije sve. Kako pišu ukrajinski mediji, u jednom kijevskom noćnom klubu nakon svađe sa pojedinim gostima jednoj djevojci je opalio šamar. Ona je podinijela tužbu, ali par dana kasnije ju je povukla. Ispostavilo se da se radilo o sestri Aleksandra Alijeva, njegovog najboljeg prijatelja.

"U Dynamu sam zarađivao dva miliona eura po sezoni, a od svega toga ostao mi je samo jedan milion. Sve ostalo sam spiskao. Na četiri automobila sam potrošio pola miliona, a nijedan od njih više nije u životu. Ne žalim ni za čim što sam uradio u životu, mada mi je karijera ipak mogla biti i malo bolja", Artemova je izjava koja zapravo i najbolje pokazuje kakvim životom je živio.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BlueBoys
Milevski, tata estradnim droljama. :D
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi