Treća nije bila sreća: Jedan pogodak dijelio je Sarajevo od grupne faze Evropa lige

Cluj prošao dalje

Treća nije bila sreća: Jedan pogodak dijelio je Sarajevo od grupne faze Evropa lige

Adnan Beganović

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, sutra će u Zenici u okviru play-offa Evropa lige odmjeriti snage sa slavnim škotskim Celticom.

Biće to peti put da naš najuspješniji klub u evropskim takmičenjima ima priliku plasirati se u grupnu fazu nekog od evropskog takmičenja.

Nakon što u sezoni 2007/2008 Bordo tim nije uspio preko Dynama Kijev i Basela "dokopati" se grupne faze Lige prvaka i Evropa lige, dvije sezone kasnije imao je i treću priliku.

Nažalost, nije bilo "treća sreća", a doista je mlao nedostajalo. No, na kraju je rumunski Cluj prošao u grupnu fazu Evropa lige.

Sarajevo je "evropsku" avanturu u toj sezoni otvorili duelom sa Spartak Trnavom. U prvom susretu odigranom na Koševu pogotkom Muminovića slavio je Bordo tim s minimalnih 1:0. U 19. minuti revanša Spartak je preko Doležaja stvari vratio na početak i kada se očekivalo da sudija odsvira kraj i susret ode u produžetak, Jahović je u 89. minuti pogodio za 1:1 i prolaz dalje Sarajeva.

U 3. rundi kvalifikacija protivnik Sarajevu je bio švedski Helsingborg. Sjajno su Sveđani otvorili prvi susret i preko Anderssona su poveli u 6. minuti. Međutim, u 22. Hadžić je poravnao, da bi u 58. Skulason pogodio za pobjedu domaćina.

Sedam dana kasnije na Koševu stvari se nisu počele odvijati onako kako su planirali u Bordo taboru. Već u 2. minuti Helsingborg preko Jonssona dolazi do prednosti, no Hadžić sedam minuta prije odmora pogađa za 1:1. Dvanaest minuta prije kraja regularnog toka susreta Avdić je pogodio za 2:1 pa je susret otišao u produžetke u kojima nije bilo golova, a Sarajevo je slavilo u penal lutriji.

Stigli su tako Bordo momci do treće prilike za plasman u grupnu fazu, a u play-offu ih je čekao Cluj. Na Koševu usjajnoj atmosferi nije bilo pobjednika. Preko Danija su poveli gosti u 19. minuti, da bi Hadžić u 77. pogodio za 1:1.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

U revanš susretu do pred kraj prvog poluvremena nije bilo golova da bi Kone u 40. minuti doveo Cluj do prednosti. Dvadeset minuta prije kraja Muresan je prednost udvostručio, a nadu Sarajevu je u 81. vratio Avdić. Ipak do kraja fudbaleri bh. predstavnika nisu uspjeli postići pogodak kojim bi se "dokopali" grupne faze. Propala je još jedna prilika, iz ove perspektive, rekli bismo, najbolja.

Sarajevo je u ovom susretu igralo u sastavu: Alaim, Belošević, Torlak, Maksumić, Rizvanović, Džakmić, Dudo, Hadžić, Ihtijarević, Muminović i Jahović, a sna klupi je bio legendarni Mehmed Janjoš.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Laola
Naravno pitari na clanku o Sarajevu nista ne komenatrisu. Ali kada ljudi napisu nesto o nekome drugome, imate li obraza najveca utakmica igramo i tako to bla bla bla...
0 9
Lavillenie
Nece ni cetvrta
0 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi