Treći poraz bh. košarkašica
Naše su bile bolje samo u prvoj četvrtini

Kvalifikacije za ostanak u A Diviziji

Treći poraz bh. košarkašica

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je i treći poraz u kvalifikacijama za ostanak u D Diviziji evropske košarke. Poslije poraza od Rumunije i Velike Britanije, podmlađeni bh. tim večeras je kapitulirao i protiv Finske na domaćem terenu - 75:81.

Početak utakmice nije nagoviještavao da će naše reprezentativke potpisati i treću kapitulaciju u samo čest dana. Naprotiv. Izabranice selektora Vesne Bajkuše bolje su otvorile utakmicu, a nakon početnog ispitivanja snaga drugi dio prve četvrtine pripao je našim košarkašicama koje su nakon deset minuta igre imale prednost od sedam poena (26:19).

Ipak, gošće su brzo kosolidovale redove i u 14. minuti uspjele stići do izjednačenja (28:28). Do kraja prvog poluvremena naše je u igri održavala Nataša Mikić, ali to nije bilo dovoljno da na odmor odemo sa prednošću. Finkinje su koristile propuste u našoj odbrani i nakon druge četvrtine vodile su sa 43:39.  

U trećoj četvrtini gošće su otišle čak i na „plus 10“, ali su naše uspjele da se do kraja trećeg perioda vrate na pet koševa zaostatka (58:63). Ipak, do kraja susreta bh. košarkašice nisu imale snage da preokrenu rezultat. Na 1,33 minuta do kraja došle su do četiri poena zaostatka (75:79), no Finkinje nisu dozvolile potpuni preokret i na kraju su upisale prvu pobjedu u kvalifikacijama.  

Nataša Mikić ponovo je bila naša najbolja igračica sa 28 poena, a isto toliko poena kod Finkinja ubacila je Tiina Sten, koja je dodala još deset skokova. Naredni susret naše reprezentativke igraće 13. janura u gostima protiv Rumunije.   

BiH – Finska 75:8126:19, 13:24, 19:20, 17:18
BOSNA I HERCEGOVINA:
Tavić 11, Mikić 28, Mušić 2, Vrančić, Kovačević 13, Lokmić, Omerbašić, Džinić, Stupar 9, Rahmanović 2, Papčević 10.
FINSKA: Piipari 8, Tuukkanen 20, Kesanen, Salomma 8, Laaksonen 8, Korpivaara 9, Tuure, T. Sten 28, Harkko, M. Sten, Sario.
U drugom susretu naše grupe Rumunija je kao gost savladala Veliku Britaniju rezultatom 75:71 i tako se približila osvajanju prvog mjesta u našoj grupi.

Rezultati
1. kolo: BiH – Rumunija 66:111, Finska – Velika Britanija 61:63; 2. kolo: Rumunija – Finska 80:49, Velika Britanija – BiH 91:58, 3. kolo: BiH – Finska 75:81, Velika Britanija – Rumunija 71:75.  



POREDAK
1. Rumunija        3/0
2. V. Britanija      2/1
3. Finska            1/2
4. BiH                 0/2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.