Tri bolna poraza u tri finala Lionela Messija

Sa Argentinom mu nikako ne ide

Tri bolna poraza u tri finala Lionela Messija

Tri velika finala, tri poraza Argentine. Prije osam godina u finalu Cope, stradali su od Brazila 0:3, prošle godine su pali u produžetku finala Svjetskog prvenstva (Njemačka), u Santiagu su izgubili na jedanesterce od domaćina Čilea. Ovdje se slobodno može dodati i neuspjeh na Svjetkom prvenstvu u Južnoj Africi (četvrtfinale).

Godine i turniri su prolazili, Messi je bio u sastavu, Messi je igrao, ali Argentina je gubila. Iako je kao mladi igrač osvajao naslove i sa selekcijom U20 i sa olimpijskom, ali kada su na red došla ona velika finala, Messi je počeo 

izlaziti kao gubitnik. A, danas više nije mlad. Ima 28 godina, sasvim dovoljno, jer do 28 godine jedan drugi veliki (Maradona) je imao jednu titulu, Pele je imao dva naslova svjetskog prvaka. I teško je odgonetnuti u čemu je problem? Ili samo mediji, novinari, podižu tu priču o tome da je Messi gubitnik...

Jer u Barceloni uredno isporučuje, zabija i asistira, osvaja trofeje, ali reprezentativni dres kao da ima težinu olova. Messi se trudi, pokušava, ali ne ide. Iako ni saigrači nisu loši, naprotiv. Igrao je sa jednim Riquelmeom, Veronom, Militom, još uvijek igra sa Pastoreom, Aguerom, Di Marijom, Tevezom. Lavezzijem, da ne nabrajamo dalje. Ali ne ide. 

Ovo godine na Copi Argentina je na putu do polufinala u četiri susreta zabila samo četiri gola, protiv Paragvaja šest, ali Messi se samo jednom upisao u strijelce. U Brazilu je to izgledalo barem što se tiče golova nešto bolje, zabio je četiri, ali nije bilo dovoljno. Pa ni u finalu protiv Njemačke to nije izgledalo loše, baš kao ni u finalu protiv Čilea, ali problem je u tom što smo ga očito navikli gledati u puno boljim izdanjima u Barceloni.

Zanimljivi je i podatak koji kaže kako je za reprezentaciju u posljednjih 1000 minuta zabio samo Paragvaju iz penala. Za Barcelonu je u istom vremenskom razdoblju kroz utakmice postigao čak 13 golova.  Sa Barcelonom je ukupno osvojio 24 trofeja, sa reprezentacijom naravno nije ni blizu te brojke. 

Neko će reći kako je problem u činjenici što je u reprezentaciji pod ogromnim pritiskom, što je na udaru protivničkih igrača od prve lopte, ali ništa bolje nisu prolazili niti Pele niti Maradona. Možda je ipak najveći problem u činjenici da reprezentacija Argentine ne igra onako kako bi to možda najviše odgovaralo Messiju. Pogotovo u tim presudnim utakmicama u finalima kada selektori gledaju kako prije svega ne primiti gol.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Međutim, niti u kojem slučaju se ne može reći da Messi gubtnik. Jer fudbal danas i fudbal iz vremena Maradone, a pogotovo Pelea je nešto sasvim drugo. Dovoljno je pogledati broj utakmica, težinu, a Messiju nije lako jer je svaki put u centru pažnje, bilo da Barcelona igra prvenstvo, ligu prvaka, Kup. 

Uvijek svi čekamo Messija i neku njegovu čaroliju. Uostalom, da su njegovi saigrači zabili neke velike prilike koje su imali u finalu Svjetskog prvenstva, ili recimo da su realizovali jedansterce protiv Čilea sve bi bilo drugačije. Danas bismo vjerovatno pisali o tome kako je posljednji trofej samo još jedna potvrda da je Messi najbolji, najveći itd.  Messi je strašan, veliki igrač i pred sobom ima sasvim dovoljno vremena da dođe na vrh, da postavi neke za većinu velikih igrača previsoke standarde...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.