Tri velikana u Francuskoj pred bankrotom

Velika kriza zbog koronavirusa

Tri velikana u Francuskoj pred bankrotom

E. Škorić

Klubovi u Francuskoj pogođeni su velikom krizom izazvanom prekidom nogometa zbog pandemije koronavirusa.

Kako bi prebrodili krizu, francuski profesionalni nogometni kubovi dobit će pozajmicu od 200 miliona eura, ali je upitno da li to može da pokrije njihove velike troškove i mediji u Francuskoj navode da se nekoliko najvećih klubova nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Najveći gubitak novca klubovi imaju od TV prava jer je Canal+ odbio da isplatu novac budući da se dobar dio sezone nije ni odigrao jer je prvenstvo prekinuto.

Na ivici bankrota navodno su velikani kao Marseille, Bordeaux i St. Etienne, a samo u sezoni 2018/19 su gubici ovih klubova iznosili 160 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Pozajmica od 200 miliona eura, za koju je garant sama Vlada Francuske, i nije neka pomoć kad se zna da najveći dio odlazi PSG-u, koji ionako nema problema s financijama, ali se novac dijeli po plasmanu na tabeli.

Klubovi u Francuskoj do kraja juna bit će u deficitu od oko 430 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi