Kamen bi zaplakao: Svi znaju lik slavnog Bugarina, a rijetki su upoznati sa njegovom životnom pričom

Čuveni Trifon Marinov Ivanov

Kamen bi zaplakao: Svi znaju lik slavnog Bugarina, a rijetki su upoznati sa njegovom životnom pričom

Admin Čaušević

Vjerovatno ne postoji ljubitelj fudbala, a da sada u nekim od objava na društvenim mrežama nije vidio lik čuvenog bugarskog defanzivca Trifona Ivanova čija životna priča izaziva suze. 

S vremenom je postao zaštitni lik većine fudbalskih romantika. Trifon Marinov Ivanov je svoju pažnju osim po borbenom načinu igre privlačio i zbog duge kose i brade.

Najbolji fudbal je igrao početkom 90-ih godina. Vrhunac i svjetsku slavu je doživio na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. godine kada je s Bugarima stigao do polufinala.

Od poznatih klubova igrao je za Betis i Rapid iz Beča s kojim je nastupao u Ligi prvaka te vodio velike bitke protiv jednog Alena Bokšića, Alessandra Del Piera, Erica Cantone i drugih velikih zvijezda u to vrijeme.

Ivanov iz igračkih dana

Ivanov je preminuo 2016. godine i to od srčanog napada. Razlog za to je i način života kojeg je vodio. Moglo bi se reći da su mu cigarete na kraju i došle glave.

Prvi put je srčani udar doživio 2015. godine, a nakon ugrađenog stenta uspješno se oporavio, međutim u februaru 2016. godine desila mu se ista stvar i ovaj put nije izdržao.

Oglasi

Otišao je nekoliko dana nakon glamurozne proslave 50. rođendana. Silne napore, adrenalin i sve tih dana šta mu se dešavalo njegovo srce nije izdržalo.

Bio je poznat kao osoba bez dlake na jeziku, ali i velik ljubitelj cigareta. Poznata je anegodata iz vremena dok je igrao za Betis.

"Tokom priprema, imao sam 16 godina i posjetio sam bazu Betisa. Tada je Trifon Ivanov stigao u svom autu, otvorio prozor i pozvao me. Dao mi je 5000 pezeta da mu kupim dvije kutije cigareta. Zatim mi je kusur od 4400 pezeta", rekao je Dani Becerra, dugogodišnji navijač Andalužana.

Zanimljivo da je pred debi u dresu Rapida snimljen kako pali cigatu, a upečatljiva je i scena iz 1995. godine kada je ponizio tadašnjeg trenera u Xamaxu, Gilberta Greesa.

Oglasi

"Imao je nešto protiv mene, pa sam mu pred svim igračima rekao što ga ide da nema blage veze o nogometu! Uvijek sam iskren i direktan", ispričao je svojevremeno pokojni Ivanov.

Bio je i poznat po tome da mu je forma jako oscilirala. Tako je u sezoni 1995/96 vodio Rapid do titule i finala Kupa Kupova, da bi u narednoj takmičarskoj godini bio očaj na terenu.

"Trifon Ivanov je bez sumnje izvrstan igrač, ali pretjerao je! Kako tražiti od ostalih igrača da se ponašaju kad taj čovjek ignoriše sva pravila? Da sam ja trener, ne bi mi ni prismrdio prvoj ekipi. Fizički je potpuno nepripremljen, svaka baba ima više kondicije od njega", govorio je austrijski golman Michael Konsel.

Jedna od posljednjih fotografija Ivanova dok je bio živ

Karijera mu je trajala 18 godina, a osim u Austriji trofeje je osvajao i u rodnoj Bugarskoj.

U znak sjećanja na Trifona Ivanova, općina Veliko Tarnovo svake godine dodjeljuje nagradu mladom fudbaleru iz škole "Etar", a jedan fudbalski teren već nosi ime bivšeg kapetana reprezentacija Bugarske.

Nagrada Lavlje srce - Trifon Ivanov dodjeljuje se svake godine najsrdačnijem fudbaleru bugarskog prvenstva.

Top Komentari

Pajkan
O pokojniku sve najbolje. Ali bio je ružan da bog sačuvaj.
1 0
user1698357855
I sa Elvirom Bolicem je vodio duele te sezone u Ligi prvaka, mogli ste i to napisati.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti