Trka za Zlatnu kopačku je dokaz da su došla neka nova vremena
Iako su Mbappe i Piatek trenutno u vrhu, jasno je da će se do samog kraja voditi velika borba za ovu prestižnu nagradu.

Mbappe i Piatek dijele prvo mjesto

Trka za Zlatnu kopačku je dokaz da su došla neka nova vremena

Iako je sezona u ligama petice skoro pa tek počela, već sredinom oktobra možemo primjetiti da su se vremena promijenila i da su na vrata svih dan koji redovno vikendom sjedimo pred TV ekranima zakucali neki novi momci.

Velike zvijezde kao što su Zlatan Ibrahimović, Wayne Rooney ili Fernando Torres napustili su Evropu krajem prošle sezone i polako odlaze u fudbalsku historiju, a donedavno smo njihova imena gledali u vrhu liste kada je u pitanju borba za Zlatnu kopačku Evrope.

Osim toga, Cristiana Ronalda i Lea Messija više nema na vrhu pomenute liste i primjetno je da više nisu baš tako dominantni kao nekada, iako se to naravno u nastavku sezone vjerovatno može promijeniti.

Ali, nevezano za Ronalda i Messija, primjetno je da su se pojavili neki novi klinci, u prvom redu čudo iz Francuske Kylian Mbappe. Iako još nije napunio 20 godina, Mbappe je prvi na listi za Zlatnu kopačku sa devet postignutih pogodaka u dosadašnjem dijelu Ligue 1, odnosno prvo mjesto dijeli sa napadačem Genove Kezysztofom Piatekom koji također ima devet golova.

Podsjetimo, ranije se fudbalerima iz Ligue 1 broj golova množio sa koeficijentom 1,5, a od ove sezone je taj koeficijent izjednačen sa ostalim ligama petice pa se i oni mogu ravnopravno boriti za ovu nagradu. Dakle, Mbappe i Piatek imaju po 18 osvojenih bodova, a treće mjesto dijele Neymar i Christian Stuani (Girona) sa po osam golova, odnosno 16 bodova.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Kada su u pitanju dva najbolja fudbalera u posljednjih deset godina Messi i Ronaldo, oni imaju 14, odnosno 10 bodova.

Svemu dodajmo da je Zlatnu kopačku u posljednje dvije sezone osvajao Leo Messi, a prije njega Luis Suarez. Messi u posljednjih deset sezona ima pet Zlatnih kopački, Ronaldo tri, a Suarez dvije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi