Trofeji i tradicija Rumunima neće puno pomoći

Predstavljamo grupu E Lige prvaka

Trofeji i tradicija Rumunima neće puno pomoći

Prvi favorit grupe E lige prvaka u ovoj sezoni je tim koji je u prethodne dvije osvojio dva najprestižnija evropska trofeja, sastav londonskog Chelseaja, ovaj put pojačani Joseom Mourinhom koji je očito želi evropski trofej sa Plavcima. Najinteresantnija će biti borba za drugu poziciju za koju će konkurisati Schalke i Basel, dok će Steaua vrebati svoju priliku.

Chelsea je prvi klub iz Londona koji je titulu prvaka Evrope bio u prijestolnicu kolijevke fudbala. Od ove sezone Plavci su ponovo pod komandnom palicom Josea Mourinha, koji u proteklom mandatu na Stamford Bridgeu nije uspio uspio donijeti najcjenjeniji evropski trofej, ali klempavko stigao u London nekoliko godina poslije, kada je malo ko očekivao trofej iz najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja. 

Klub iz zapadnog Londona osnovan 1905. godine Premiership je  osvaja četiri puta, imaju sedam titular FA Cupa, te četiri Carling Cupa. Europa ligu osvojili prošle sezone, samo godinu nakon osvajanja Lige šampiona. Nova era Chelseaja počela je 2003. kada ovaj tim kupio ruski tajkun Roman Abramovič.

Schalke 04, njemački kvalifikant kroz play-off fazu koji se provukao protiv grčkog PAOK-a. Rudari iz Gelzenkirhena jedan su od najtrofejnijih njemačkih koji je u svojoj historiji sedam puta  osvajao popularnu ''salataru'', a njima vrijedi pridodati i pet titular DFB Cupa. Kada je riječ o evropskim takmičenjima najveći uspjeh sastav iz Gelzenkirhena napravio je 1997. godine kada je osvojio Kup UEFA nakon dvomeča sa Interom, dok se 2003. i 2004. godine osvanjem Intertoto kupa kvalifikovao za Kup UEFA.

U redovima Schalkea nastupa i potencijalni Zmaj, Sead Kolašinac, sjajni defanzivac koji je svoj kvalitet dokazao prošle godine upravo u utakmicama Lige prvaka, pogotovo u eliminacionoj fazi u mečevima protiv Galatasaray u kojima je čuvoa velikog Didiera Drogbu. Iako se uspješno oporavlja od povrede koljena nadamo se da ćemo mladog i talentovanog defanzivca ipak ove sezone gledati u Ligi šampiona.

Basel je, slobodno možemo reći, već standardni učesnik grupne faze Lige prvaka koji iz godine u godinu bilježi sve bolje i bolje rezultate, te sa sigurnošću postaje dijelom elitnog ranga evropskog klupskog fudbala i ravnopravno će se sa Schalkeom boriti za to drugo mjesto u grupi E. Tim sa St. Jacob Parka najtrofejniji je švicarski klub sa ukupno 26 osvojenih trofeja (15 lige i 11 nacionalnog kupa) aposlutni je vladar domaćeg prvenstva, a sve ulaznice za početnu utakmicu Lige šampiona su rasporadate, poadatak je još zanimljiviji kada se kaže da stadion ima kapacitet 43.000 gledaoca.

Steaua iz Bukurešta koja je godinama ulagala u svoj tim, opet će ponosno predstavljati Rumuniju u najetlinijem fudbalskom takmičenju u Evropi. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Tim iz glavnog grada Rumunije apsolutni je rekorder te zemlje po broju osvojenih titula. Podatak da imaju 24 titule domaćeg prvenstva, 21 osvojeni Kup Rumunije, kojem treba pridodati i titulu Kupa šampiona koju je Steaua osvojila sada već davne 1986. godine zavrijeđuje respect svakog od protivnika. 

Ni te godine kada su se popeli na evropski tron za Rumune nije moglo teže. Nakon 0:0 izvodili su se penali, a protivnik je bila velika Barcelona. Tada su svi igrači Katalonaca zakazali, dok su Lacatus i Balint pogodili za Steauau. Samo dvije godine kasnije mogli su do nove titule ali ih je u finalu zaustavio veliki tada Milan, a za visoki poraz od 4:0 po dva puta su pogodili Van Basten i Gullit.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije