Ramović, TS Galaxy i bh. društvo: "Cilj smo ispunili, pohvale gode, a mi želimo dodatno napredovati"
Ramović na jednom od susreta: U subotu igraju važan meč i vjeruju u uspjeh

U stručni štab doveo bh. trenerski dvojac, a u timu je i golman iz naše zemlje

Ramović, TS Galaxy i bh. društvo: "Cilj smo ispunili, pohvale gode, a mi želimo dodatno napredovati" · Intervju

Samir Mlaćo

Ima nas svugdje, pa i južnoafričkom nogometu. Sead Ramović je glavni trener TS Galaxya. Branio je u Bundesligi, kao trener radio u Novom Pazaru odakle mu je i porijeklo, a zatim dobio poziv iz Južnoafričke Republike. Rođen je u Njemačkoj, tu je i odrastao, ali Bosnu i Hercegovinu doživljava svojom. Učenik je NS BiH.

Dobio je šansu, kao relativno mlad u trenerskim vodama. Tražio je u svoj stručni štab, trenere sa igračkim i trenerskim iskustvom, jer mu je to jako bitno, a zatim doveo bh. trenerski dvojac Adnana Beganovića i Mustafu Kodru. Za vikend je TS Galaxy sa 4:0 nadigrao Chippa United i već uveliko ispunio zacrtani cilj. Ipak, neće na tome stati, kolo prije kraja imaju veliki izazov.

Sportski je vjerovati u sebe i uvijek sanjati više i bolje, a Ramović, Beganović i Kodro su upravo takvi. Ništa u životu nije slučajno, svi smo toga itekako svjesni.

Ramović se u razgovoru za SportSport.ba prvo dotakao subotnje pobjede.

“Nismo imali sreće u pojedinim utakmicama. U subotu smo imali posjed lopte 80 posto, dominirali, a tako je bilo i nedavno kada smo odigrali neriješeno. Lopta tada bukvalno nije htjela u mrežu. Sezona nam ide odlično, imamo šansu da uđemo u TOP 8. To znači da prije početka naredne sezone prvih 8 klubova igra predsezonski turnir koji donosi veliku finansijsku nagradu.

Ovo u subotu nam je treća utakmica gdje smo rivalu postigli četiri pogotka. Igramo ofanzivno, atraktivno, na presing, također smo druga ekipa poslije prvaka lige Sundowns po primljenim golovima, sve smo lijepo složili. Mi imamo najmanji budžet u ligi, to ne treba zanemariti“, priča Ramović.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Prema našim informacijama ljudi u klubu su jako zadovoljni sa svim do sada urađenim poslom bh. trenera.

“Uradili smo mnogo posla. Npr. golman koji je bio četvrti prije mog dolaska, dobio je od mene šansu, kao i jedan defanzivac koji uopšte nije bio među 18 nogometaša, da bismo nakon samo godinu dana prodali tu dvojicu za pola miliona eura u najbolje klubove u Južnoj Africi.

Filozofija kluba jeste da pronađeemo i afirmišemo svoje mlade igrače uz jako kvalitetan rad. Pokušavamo sve ono znanje koje smo stekli u centru za edukaciju trenera NS/FS BIH da prenesemo na svoje igracče i cilj nam je da iz godine u godinu napredujemo u svakom segmentu“.

Dobio je brojne pohvale sa svojim stručnim štabom.  Svima se dopao nogomet za gol više, taktičko nadmudrivanje i vječita želja za uspjehom u svakom meču.

Oglasi

“Svi govore da igramo najaktrativniji nogomet u ligi. Igramo napadački i atraktivan fudbal gdje težimo golu više i da svaki dan napredujemo u svim segmentima igre“.

Opis nije dostupan.

Mnogima je Galaxy već sada pomrsio planove. Nezgodni su, morate strahovati, bez obzira u kakvoj su formi.

Nismo uspjeli ni spomenuti Beganovića i Kodru, Ramović nas je 'pretekao'. Birane riječi, od srca, bez podilaženja. Rijetkost je to u ova 'luda' vremena u kojima svi živimo. U moru lažnih prijatelja, laži, sujete...

“Mnogo sam sretan kada sam u decembru prošle godine doveo dvojicu pomoćnika koji su bili sa mnom na edukaciji za UEFA Pro licencu pri NS BiH. Oni imaju ogroman kvalitet kao treneri, te su sjajni kao insani. To su Adnan Beganović i Mustafa Kodro koji bi mogli biti šefovi stručnih štabova u mnogim klubovima. Imamo istu viziju, gledamo nogomet na isti način i sretan sam zbog toga što sam njih doveo. Od njihovog dolaska mi smo dosta napredovali, a ja njih ne gledam kao pomoćnike, nego kao tim. Svako ima svoj dio posla, a zajedno sve radimo i imamo prelijep odnos i to govore i sami rezultati.

Oglasi

Zaista nam ide fenomenalno, baš mi je drago, moram to više puta istaći. Ranije je tu bio i Mensur Dogan, naša saradnja je bila također uspješna pa sam sada nastavio taj put rada sa bh. trenerima. Pored kvalitetnih osobina kao trenere, ja gledam također ljudsku stranu koja mi je čak i bitnija. Lijepo se slažemo, samo imam riječi hvale“.

Norvežani su o Ramoviću snimili i kratki film, mnogo ga cijene i poštuju, dio igračke karijere poveo je u toj zemlji. Prija mu to, svjestan da je to dokaz da je ostavio lijep trag.

TS Galaxy FC and Sead Ramović

Posted by Adnan Beganović on Monday, April 24, 2023

Govorio je i o samoj ligi, tereni su zaista sjajni, veliki je broj navijača, što možemo vidjeti putem društvenih mreža.

“Liga je veoma kvalitetna. Brzo se igra, mnogo je kvalitetnih igrača. Teške su utakmice, svaka je zaista teška. Možete vidjeti da je veliki broj utakmica koje završe sa malim brojem postignutih golova. Zato morate imati dobru strukturu igre, dobro biti taktički potkovani, te imati dobre igrače na tom polju. Napravili smo plan i program za cijeli omladinski pogon kako bi se trebalo raditi u budućnosti, naša filozofija je da sve selekcije rade na istim principima.

Mi smo selektirali igrače koji su karakterni, koji hoće da napreduju i kojima je drago da svaki dan maksimalno rade. Uvijek su raspoloženi, svako želi napredovati i svjesni su da će i tim onda biti bolji.  Atmosfera je onda još bolja, a to je itekako bitno, jer bez toga nema uspjeha“.Opis nije dostupan.

Oglasi

U TS Galaxy je i golman Vasilije Kolak, koji je branio u Premijer ligi. Pitali smo Ramovića da li možemo očekivati u novoj sezoni još neke od nogometaša iz naše zemlje u njegovom klubu?

“Kolaka mogu samo da pohvalim. On daje sve od sebe na svakom treningu, odličan je golman. Planiramo da vidimo za novu sezonu još par kvalitetnih igrača iz BiH. To bi prije svega bili mladi igrači koji bi napredovali kod nas i napravili kvalitetne transfere“.

Hvali Centar za Edukaciju trenera pri NS BiH.

“Moram se zahvaliti svim profesorima, posebno prof. Muniru Taloviću. Stekao sam tu znanje, sve je na visokom nivou i zaista moram pohvaliti Edukacioni centar trenera NS BiH kao i 12 generaciju Uefa Pro koja je imala veoma uspješne i kvalitetne trenere. To je vrhunski nivo, a za svoju 'A' licencu sam radio u Srbiji, te mogu dobro procijeniti sve. Zbog korone oni nisu imali trenersko usavršavanje za UEFA Pro tada, pa sam odlučio to uraditi u BiH i hvala Bogu da je tako ispalo. Mogu reći da je u UEFA Pro u BiH za trenere tri klase ispred Srbije“.

Sezona se bliži kraju, u subotu je važan meč. TS Galaxy je trenutno desetoplasirani, a npr. šestoplasirani tim ima samo samo dva boda više.

Oglasi

“Još jednu utakmicu imamo u subotu i ako to dobijemo onda smo među osam najboljih timova u ligi i interni cilj smo ostvarili. Cilj kluba je bio opstanak u ligi, a to smo ostvarili već davno bez ikakvih problema. Za narednu sezonu želimo i dalje napredovati, te popraviti dodatnu našu igru i pokušati biti među TOP 5. Možda je to i preveliko, ali mi volimo postavljati velike ciljeve i da probamo to ostvariti. Kako sam rekao, imam kvalitetni stručni štab, veliko znanje sa njima i mislim da ćemo to moći ostvariti uz Božiju pomoć. Bio bi to veliki uspjeh za klub i za nas“.

Pohvalio je prvog čovjeka kluba, koji je na stranici kluba vrlo čest, uvijek je uz igrače, trenere, navijače i jasno možete shvatiti da živi za klub.

“Da vas pitam nešto: Koji predsjednik u bilo kojoj ligi bi nekome dao priliku, a da taj nije bio ranije šef stručnog štaba? Ja sam bio pomoćnik u FK Novi Pazar, a ovdje sam dobio povjerenje kao glavni trener. Čovjek mi je vjerovao, procijenio je tako i mnogo sam mu zahvalan, kao i moj cijeli stručni štab. Svjesni smo činjenice da moramo 24 sata raditi kako bi napredovao naš tim, a i mi kao treneri, jer prestanak rada na sebi donosi pitanje momenta kad ćeš biti zamijenjen. Smatramo da je trenerski posao cjeloživotno učenje“.

We would like to take this opportunity and pass our gratitude to the supporters of TS Galaxy FC for your tireless...

Posted by TS Galaxy FC on Monday, January 9, 2023

Uskoro će posjetiti i našu zemlju, prije svega svoj Novi Pazar, obići svoje roditelje, prijatelje i naravno posjetiti Sarajevo. Raduje se i druženju sa prijateljima Alijom Velagićem i Amelom Pepićem, sjajnim menadžerskim dvojcem.

“Sigurno ću doći ako Bog da. Alija i Amel su sjajni insani, iskreni i karakterni momci. Riječ im je svetinja, imamo fino prijateljstvo i čujemo se često. Zaista imamo pravo prijateljstvo, nema tu interesa i to je ono na kraju najbitnije. Mali je broj onih koji su kao oni. Drago mi je da imam takve prijatelje i da se družimo. Nadam se da će sa svojom agencijom napraviti sjajan posao i mogu slobodno reći da svak igrač  i trener može biti sretan u slučaju saradnje sa njima“, dodao je Sead Ramović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaista je Ramović bio itekako zanimljiv sagovornik, a njegov životni moto jeste da mu ništa u životu ne bi bilo draže nego da zna da je Bog primio od njega makar jedno dobro djelo. Sasvim dovoljno da shvatite o kakvom se čovjeku radi. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi