Turcima prva pobjeda, Islandu poraz, Česi ostali maksimalni

Kvalifikacije za EURO, grupa A, 4. kolo

Turcima prva pobjeda, Islandu poraz, Česi ostali maksimalni

Nakon dva poraza i remija u tri uvodna kola kvalifikacija za EURO 2016 fudbalska reprezentacija Turske uspjela je upisati svoju prvu pobjedu nakon što je na domaćem terenu sa 2:0 savladala Kazahstan u okviru kvalifikacion grupe A.

Ključni momenti koji su odlučili pobjednika u ovome meču desili su se sredinom prvog poluvremena. U 26. minuti Burak Yilmaz je Turke doveo u vodstvo pogotkom sa bijele tačke. Samo tri minute kasnije isti fudbaler je udvostručio vodstvo Turske, nakon što mu je asistirao Sen.

U drugom poluvremenu mreže su mirovale sve do samog finiša. Prvo je u 83. minute Aziz pogodio za  vodstvo Turske od 3:0, a tri minute prije kraja Smakov je sa bijele tačke donio poččasni gol gostima. Turci su na kraju zasluženo stigli do prve pobjede, dok Kazahstan ostaje na jednom remiju i tri poraza, te zauzima posljednje mjesto, a njihovi današnji domaćini su na poziciji broj četiri sa isto toliko bodova.

Druga utakmica ove grupe bilo je mnogo zanimljivija, a susrele su se dvije reprezentacije koje su u dosadašnjem dijelu kvalifikacija imale maksimalan učinak, Češka i Island, a na kraju je domaća selekcija slavila sa 2:1.

U rano vodstvo stigli su gosti, koji su jedno od najpozitivnijih iznenađenja na startu kvalifikacija, a strijelac za Island nakon asistencije Bjarnasona bio je Sigurdsson.

Nakon gola Islanda domaći su krenuli ofanzivno, ali svoju ofanzivu uspjeli su materijalizovati tek u samom finišu prvog poluvremena. U prvoj minuti sudijske nadoknade prvih 45 minuta pogodio je Kaderabek.

Pobjedu domaćoj selekciji dobio je autogol Halldarssona u 61. minuti meča. 

Poslije ovoga meča Češka Republika je na prvom mjestu sa maksimalnih 12 bodova, dok je Island na jednoj stepenici niže, sa tri boda manje.

Kvalifikacije za EURO, grupa A, 4. kolo:
Češka – Island 2:1 (Kaderabek 45.+1, Halldorsson 61. AG / Sigurdsson 9.)
Turska – Kazahstan 3:1 (Yilmaz 26.,29., Aziz 83. / Smakov 87.)

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.