Turska pobijedila Litvu
Odlična partija Türkoglua

Eurobasket

Turska pobijedila Litvu

M. Maksimović

Turska Bogdana Tanjevića je odlično otvorila Eurobasket.Pobjedom, potpuno zasluženom protiv favorizirane Litve 84:76. Turska je večeras u svojim redovima imala raspoleženo trojku u kojoj je Türkoglu ubacio 19 poena, Ilyasova 17 odnosno Arslan 16 poena.

Da će večeras Turska biti tvrd orah moglo se naslutiti već u ranoj fazi utakmice kada Atsür pogađa tricu za 11:6. Litvanci su se konsolidovali i na prvoj pauzi su imali tri poena razlike.
Na poluvremenu je egal, a sredinom treće dionice Turska je ponovo na +6, Güler je zabio tricu.

Litvanci su pokušali uzvrati, ali su za razliku od prvog dijela utakmice ovaj put su kratki pet poena nakon 30 minuta igre. Upravo su na toj prednosti košarkaši Turske izgradili pobjedu. Kada je Asik zabio za 76:66 minut i 51 sekundu prije kraja sve je bilo jasno. Turci su u ovom duelu bili maksimalno racionalni, nisu forsirali. Za tricu solidnih 53 posto, za dva poena 50 posto, sa linije slobodnih su promašili tri bacanja. Litvanci su promašili 16 trica. Delininkaitis i Ksistof Lavrinovic po pet.



Turska - Litva 84:75
(19:22, 20:17, 24:19, 21:18)
Wroclaw:Dvorana Centennial Hall. Gledalaca:7000
Sudije:Sreten Radović (CRO), Guerrino Cerebuch (ITA), Fernando Rocha (POR)
Turska: Yarangüme 4, Güler 6, Atsür 3,Onan,Ilyasova 17,Erden 2,Tunçeri 2,
Savas 10, Asik 5, Arslan 16,Hersek,Türkoglu 19. Selektor:Bogdan Tanjević
Litva: Mazutis 5,Kalnietis,Maciulis 3, D.Lavrinovic 9,Lukauskis 3,Delininkaitis 5
Jomantas,Kleiza 12, K.Lavrinovic 4, Jasaitis 14, Petravicius 21 ,Javtokas.
Selektor:Ramunas Butautas

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.