Tužna sudbina Boltona: Ostala su još šestorica u klubu...
Bolton je u prošlom desetljeću bio jedan od omiljenih klubova u Engleskoj (Foto: EPA)

Nastavljaju se ogromni problemi

Tužna sudbina Boltona: Ostala su još šestorica u klubu...

Midhat Šljivak
Teme:

Otkako je ispala iz Premiershipa 2012. godine ekipa Boltona se suočava sa mnogobrojnim problemima.

Financije su ovaj tim doveli na samo dno. Prošle sezone su čak i propuštali utakmice zbog nemogućnosti da ih organizuju na pravi način, a ni u narednoj sezoni u kojoj će igrati u trećem rangu League One, neće im biti lako.

Zaista tužno zvuči vijest da Bolton pod ugovorom trenutno ima još samo šest seniorskih igrača od kojih su dva golmana, dok ostatak ekipe čine omladinci i članovi rezervnog sastava.

U klubu je ukupno 14 igrača koji će nositi dres ovog tima u narednoj sezoni, ali samo šestorica iskusniji fudbaleri koji imaju više od 21 godine.

Ostali su: Ben Alnwick, Luke Murphy, Josh Magennis, Remi Matthews,Erhun Oztumer i Jason Lowe.

Ostatak ekipe je ispunjen mladim fudbalerima koji nemaju veliko iskustvo, ali će sasvim sigurno u narednoj sezoni imati šansu da pokažu šta znaju.

Nije igrački kadar jedini problem za Wandererse. U League One će sezonu početi sa 12 bodova minusa i imat će zaista težak zadatak od samog početka nove sezone koja se bliži početku.

Zaposleni nisu imali šta da jedu

Kultni engleski klub koji je početkom ovog milenija bio omiljen neutralnim fudbalskim simpatizerima prolazi kroz možda i najgori period u klupskoj historiji.

Bolton Wanderers je organizovao akciju za prikupljanje hrane iz lokalnih restorana kako bi se pomoglo osoblju koje nije plaćeno.

Popularni Trotteri, koji su ispali u League One, odnosno treći rang engseskog fudbala, su postali prvi klub na Ostrvu koji je u posljednjih šest godina postao insolventan.

"Zahvalni smo na podršci", kazao je klupski kapelan Phil Mason.

"Postoje predrasude da ljudi koje rade u fudbalu primaju kraljevsku platu, ali je realnost da je osoblje iza scene veoma loše plaćeno".

"Trebaju da plaćaju stanarinu, možda imaju još nekih troškova u porodici, treba i da stave hranu na stol te da odu na posao i vrate se kući".

Teška je ovo sezona za Bolton, možda i najteža u historiji. Osim povratka u League One nakon sezona u Championshipu igrači još nisu primili plate za mart i april.

Lokalni poduzetnici su uspjeli obezbijediti potrebe za toalete i pelene, tjesteninu, konzerve, rižu, zaleđena jela, zamrznuto povrće i hljeb.

Anonimni klub iz Champinshipa, a sumnja da se da je to Preston North End je također izašao u susret te pomogao doniranjem kupona za sniženje prilikom kupovine hrane u nekoliko tržnih centara.

Među zaposlenicima vlada anksioznost te su zabrinuti šta će biti sa firmom za koju rade, ne znaju hoće li biti zadržani na poslu ili će postati suvišni. Sve to sa sobom donosi određene probleme u kući te strahuju da će biti prepušteni sami sebi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi