U Francuskoj sport nije prioritet

Riječi ministrice Maracineanu

U Francuskoj sport nije prioritet

Fudbalska sezona je, kao i u većini Evrope, zaustavljena i u Frnacuskoj.

Ni u Francuskoj još nema konkretnih odluka o nastavku prvenstva, ali se špekuliše o datumima.

Navodno LFP (Ligue de Football Profesionnel) cilja na nastavak sezone 17. juna, nakon mini priprema, a kao potencijalni datum okončanja sezone Ligue 1 se navodio 25. juli.

Ipak, posljednja izjava francuske ministrice sporta Roxane Maracineanu može zabrinuti sve one koji su za nastavak Ligue 1.

Iako je sport njen resor, ona je bez okolišanjaa poručila da sport nije prioritet u vremenu kada se država bori sa pandemijom novog koronavirusa.

Govoreći o budućnosti takmičarske sezone 2019/2020 za emisiju Le Club na Eurosportu, Maracineanu je poručila:

"Ono što je sigurno jeste da sport neće biti prioritet u našem društvu. Nije prioritet ni danas u odlukama koje donosi vlada..."

Kakve su mogućnosti za nastavak takmičenja?

"Ako nakon završetka izolacije ne bude dovoljno maski, i ako testovi ostanu dostupni samo za ljude sa simptomima, a znamo da bi se morali testirati svi sportisti, to neće biti učinjeno... Ali do 11. maja bi se situacija mogla popraviti. Očigledno, nastavak polovinom juna je optimalan scenarij, ali postoje i drugi. Možda se šampionat ponovo zaigra u septembru...", istakla je francuska ministrica sporta.

U Francuskoj nije pod upitnikom samo fudbal, tu je, recimo, i Tour de France.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Početak Tour de Francea je za sada odgođen za 29. august, ali je i taj datum još pod upitnikom. Naravno, još se ne zna sudbina ni Roland Garrosa.

"Ako ne bude moguće održati Tour de France i Roland Garros, to neće biti kraj svijeta... Bez sumnje će to značiti udarac za mnoge koji su živjeli od zarade od ovih događaja. Moraćemo pronaći nove načine ako ove godine propustimo pomenute događaje", izjavila je Maracineanu i istakla da će svi sportski događaji koji budu održavani u skorijoj budućnosti proteći bez publike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi