"U Genku su se čudili da su ih izbacili igrači Sarajeva s tako malim primanjima"
Kroz karijeru Zdravko Šaraba je pored Sarajeva igrao još za Leotar, Laktaše, Maribor, Volyn Lutsk i Dinamo Minsk, a u eri Miroslava Blaževića je upisao i jedan nastup za BiH (Foto: EPA)

Sjećate li se Zdravka Šarabe?

"U Genku su se čudili da su ih izbacili igrači Sarajeva s tako malim primanjima" · Intervju

U ovih dvadesetak godina na desetke zanimljivih likova trčalo je livadama Premijer lige. Jedna od kultnih faca s bosanskohercegovačkih terena svakako je Zdravko Šaraba, koji je svojih "pet minuta slave" zaradio nastupajući za Leotar i Sarajevo, s kojima je osvojio i titulu, no nakon što se povukao u mirovinu gubi mu se svaki pisani trag.

Po završetku karijeru, otkrit će nam kasnije, ostao je da živi u rodnom Trebinju u kojem se i zaposlio. Nogomet više skoro i da ne prati, no sama pomisao na Sarajevo, Leotar, kao i nastup za reprezentaciju BiH u njemu budi najljepša sjećanja i podsjeća ga na dane koji su ga učinili ponosnim za sva vremena. I onda kada do kraja izblijede sve te slike lijepe prošlosti, a vrijeme neumoljivo radi na tome, ostat će barem negdje zapisano da je 'tamo neki' Zdravko Šaraba osvajao titule Premijer lige. 

Za neke stvari ne trebaju podsjetnici, one se jednostavno nose u srcu i prenose s koljena na koljeno kao neke najpriznatije porodične suvenire koje nađete na tavanu, pa vam 74-godišnji djed saopšti da ih je dobio u nasljeđe od svog pokojnog oca...

"Uopšte mi ne nedostaje nogomet, moram priznati. Totalno sam batalio to, posvetio sam se samom sebi, poslu koji danas radim i ne pratim uopšte puno šta se dešava. Igram rekreativno čisto radi sebe. Kroz karijeru sam se nagledao svašta, svakakvih jada, tako da sam možda i ohladio zbog svega toga", priča danas 38-godišnji Zdravko Šaraba na početku razgovora za SportSport.ba.

Kakav je nogomet bio u to vrijeme, mnogi će reći kako je bio kvalitetniji u odnosu na danas.

"Pa, vjerujte, da jeste. Dosta se nogomet razlikovao u odnosu na danas, kvalitetniji je, a bilo je puno više boljih invidualaca. Skoro svaka ekipa je imala par majstora, a to sada nije slučaj. Dovoljno mi je samo vidjeti s kakvim sam sam lično igračima igrao u Leotaru, pa Sarajevu. Dosta teže se odlazilo i u inostranstvo. Danas se igrači ni ne dokažu kako treba, a već odlaze kao na traci, dok si u moje vrijeme morao imati sreće da nađeš čovjeka koji bi te mogao 'pogurati' koliko toliko. Moju generaciju je nekako zadesio i taj peh što smo počeli da igramo poslije rata, liga sad ne kotira najbolje, a zamislite tek tad."

Okušali ste se još u Ukrajini, Sloveniji i Bjelorusiji. Kakva iskustva nosite iz tih zemalja?

"Imam dobra iskustva iz tih zemalja, igrao sam u pristojnim klubovima kao što su Maribor, Volyn i Dinamo Minsk. U Bjelorusiji mi je trener bio Slavoljub Muslin, a kapiten Sergey Gurenko, koji je igrao za Romu, Parmu... Stvarno nosim samo lijepe uspomene iz tog perioda, nešto se i zaradilo za miran život, ali danas se može puno, puno više. Uostalom, zato se i ide u inostranstvo. Evo, naprimjer, kada sam sa Sarajevom izbacio Genk iz Evropske lige, sjećam se da njihovi igrači Tomislav Mikulić i Ivan Bošnjak doslovno nisu mogli vjerovati kada su vidjeli koliko mi u BiH zarađujemo, a koliko oni. Čudili su se kako da ih mi s takvim primanjima na kraju izbacimo."

Leotar, u kojem ste počeli i završili karijeru, nije ni blizu stare slave i Premijer lige BiH. Mislite li da će se uskoro vratiti?

"Tužno je da je Leotar danas daleko od Premijer lige BiH, Trebinje je uvijek bilo sportski grad, a Leotar njegov sinonim. Mislim da je moguće očekivati da se kroz godine koje dolaze Leotar vrati tamo gdje pripada, pogotovo jer postoji volja za to, ali bez finansijskih finansijskih ulaganja - ništa."

S druge strane, Sarajevo je lider i sve bliže tituli.

"Povremeno bacim pogled na tabelu, vidim da je dugo na vrhu Sarajevo i drago mi je zbog toga. To je veliki klub, ulaže se puno u njega i normalno je očekivati da iz godine u godinu ima najveće ambicije. Čini mi se kako je danas mnogo lakše doći do titule, jer ranije nije bilo ni finansija, a uz to kvalitet same lige je bio puno veći."

Šta Vam je posebno ostalu u sjećanju glede epizode na Koševu?

"Hm... Definitivno atmosfera koja je vladala u svlačionici, bila je baš na vrhunskom nivou, svi smo disali kao jedan. Recimo, na mene je najveći utisak ostavio Damir Hadžić s kojim sam se u toku jednog derbija i posvađao, ali to je ostalo na terenu. Poslije bismo sve to zaboravili i stavili se u službu kluba. Imali smo, doduše, i jednog Husrefa Musemića na klupi koji je fenomenalan trener."

Upisao je Šaraba i jedan nastup za reprezentaciju BiH u eri Miroslava Ćire Blaževića.

"Bilo je to 2008. godine u prijateljskoj utakmici protiv Slovenije koju smo, koliko se sjećam, dobili rezultatom 4:3. Igrali su vrhunski igrači za reprezentaciju, nije se lako bilo uklopiti kad vidiš da je tu jedan Džeko, pa Misimović, Ibišević... Žao mi je danas što se nisam duže zadržao u reprezentaciji, taj meč u Mariboru protiv Slovenije sam odigrao vrlo dobro, čak mi je i selektor rekao da će me ponovo zvati, ali, eto... Nedostajalo je malo sreće."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, gdje ste danas?

"U svom Trebinju, zaposlio sam se u hidroelektrani, povremeno rekreativno igram nogomet čisto radi sebe. Ništa posebno", zaključuje Šaraba.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Romario 77
Bio je dobar igrac. On i Semjon Milosevic iz Trebinja svaki pitar zna kakvi su bili.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi