U Holandiji se fudbal neće igrati tokom prvih 60 sekundi utakmica

U prvom i drugom rangu

U Holandiji se fudbal neće igrati tokom prvih 60 sekundi utakmica

Reprezentativna pauza je gotova, vraćaju se državna prvenstva, pa će tako za vikend na teren i fudbaleri koji za život zarađuju igrajući u Holandiji.

Međutim, utakmice prva dva ranga holandskog fudbala (Eredivisie i KKD) koje će se odigrati za vikend će biti specifične.

Naime, ekipe neće igrati tokom prve minute utakmice. Dakle, sudije će označavati početke mečeva, a fudbaleri 60 sekundi nakon toga neće igrati već se mirno stajati na terenu.

Sve je dogovoreno i organizovano od strane samih liga i udruženja timova, a kako bi se ukazalo na problem rasizma u fudbalu.

Dok fudbaleri budu stajali, na semaforima holandskih stadiona će se prikazivati poruka: "Rasizam? Onda nećemo igrati fudbal".

Pokretači inicijative ističu kako su svjesni važnosti svake minute u fudbalu, pa su zamolili Holandski fudbalski savez da donese odluku da se na kraju prvog poluvremena izgubljena minuta igre "doda". Upravo to će i biti slučaj.

Inače, problem rasizma na stadionima u Holandiji je došao u centar pažnje nakon što su navijači Den Boscha rasistički vrijeđali fudbalera Excelsiora Ahmada Mendesa Moreiru.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Upravo će Excelsior imati i sopstvenu kampanju protiv rasizma. Navijači kluba će u 18. minuti (Mendes Moreira nosi broj 18) utakmice protiv Volendama podići crvene kartone koji će ih čekati na sjedištima. Slogan kampanje je "Crveni karton za rasizam".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi