U Istanbulu je sve moguće, da li ste spremni za najluđe "finale" sezone?

Galata i Bašakšehir igraju za titulu

U Istanbulu je sve moguće, da li ste spremni za najluđe "finale" sezone?

Pravila su u turskoj Super ligi jasna. Ekipa koja na kraju sezone ima najviše bodova, logično, postaje šampion, ali ako se desi da dva tima imaju isti broj bodova gleda se međusobni omjer. Ako je i on isti odlučuje gol razlika, a u slučaju da se ni tu ne može pronaći razlika o šampionu Turske odlučuje broj postignutih golova.

Ove sezone se u Turskoj vodi izuzetno napeta i neizvjesna borba za naslov prvaka, a ne bi čudilo da upravo gol razlika na kraju odluči o dobitniku trofeja.

Čini se da je Bešiktaš porazom od Galatasarayja u prošlom kolu ispao iz igre za naslov bez obzira što trenutno ima utakmicu manje od vodećeg dvojca, pa je utrka za titulu prvaka Turske spala na dva slova.

Inače, Bešiktaš večeras od 19:00 sati igra svoju utakmicu 32. kola Super lige protiv Alanyaspora. Bešiktaš je favorit na svom terenu, a kladionica MOZZART je spremila odlične kvote za ovaj duel!

Galatasaray i Bašakšehir se trenutno nalaze na prve dvije pozicije sa po 66 bodova - dva kola do kraja sezone.

Galata je se za vikend morala spašavati protiv Rizespora nakon što je dopustila preokret, pa je morala režirati i sopstveni da bi na kraju slavila rezultatom 2:3.

Puno lakše nije bilo ni Bašakšehiru koji je također nakon preokreta upisao domaću pobjedu (2:1) nad Ankaragučuom zahvaljujući golovima Riada Bajića i Robinha.

Tako su i Galata i Bašakšehir za vikend izbjegli kikseve koji su ih mogli koštati titule, ali bi se ona mogla riješiti narednog vikenda.

Naime, Galatasaray u nedjelju u direktnom obračunu za titulu dočekuje Bašakšehir, a pobjednik "finala" Super lige će doći do trofeja jer će i u slučaju kiksa (poraza) u zadnjem kolu i pobjede rivala imati isti broj bodova, ali bolji međusobni omjer.

Ukoliko pak utakmica na Turk Telekom Areni završi remijem (npr. 1:1), a ekipe u zadnjem kolu upišu iste rezultate (npr. pobjede), o novom prvaku Turske će odlučiti gol razlika jer je prvi ovosezonski meč ovih ekipa na stadionu Bašakšehira završen upravo remijem rezultatom 1:1. U tom slučaju bi gotovo sigurno prvak bio Galatasaray koji trenutno ima puno bolju gol razliku, +36. Bašakšehir je pak na +28.

Inače, dugo vremena se činilo da Bašakšehir sigurnim koracima ide ka historijskoj titulu, ali je serija loših rezultata omogućila Galati da preuzme pol poziciju.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Jedno je sigurno, u nedjelju nas na stadionu Galatasarayja očekuje pravi spektakl, posebno kada znamo da se istanbulski derbiji često ne mogu nazvati drugačije osim "ludim".

Treba dodati i da u zadnjem, 34. kolu Super lige Galatasaray gostuje kod Sivasspora, dok Bašakšehir dočekuje Alanyaspor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi