U Ligama petice igra čak 84 igrača iz bivše Jugoslavije

U Ligama petice igra čak 84 igrača iz bivše Jugoslavije

Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Vidić, Mirko Vučinić, Goran Pandev, Samir Handanović i desetine drugih nogometnih asova iz zemalja bivše Jugoslavije, koji osvajaju srca evropskih zaljubljenika u nogomet, dokaz su da je balkanska škola nogometa jedan od najjačih ovdašnjih brendova.

U najjačim ligama Evrope, Ligama petice, u koje se ubrajaju španska La Liga, engleska Premier liga, italijanska Serie A, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1, nastupa 84 nogometaša iz država zapadnog Balkana.

U najkvalitetnoj ligi u Europi , španjolskoj La Ligi, nastupa osam igrača iz ove regije. Bosanskohercegovački stoper Emir Spahić iz Seville jedini je igrač koji predstavlja svoju državu u španjolskoj ligi, kao i Crnogorac Andrija Delibašić, koji nosi dres madridskog Rayo Vallecana. Tri igrača iz Hrvatske, na čelu sa Lukom Modrićem, fudbalerom Real Madrida, nastupaju u La Ligi. Pored Modrića, u Španjolskoj igraju Ivan Rakitić i Mate Bilić. Srbija također ima tri igrača u La Ligi - Andriju Kaluđerovića, Ivana Obradovića i Stefana Babovića, piše Anadolija.

Osim Edina Džeke, koji nastupa za Manchester City, i Nemanje Vidića, koji već šest godina nosi dres Manchester Uniteda, u engleskoj Premier ligi nastupa ukupno deset igrača iz država bivše Jugoslavije. Tu su srbijanski igrači Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić, hrvatski napadači Nikica Jelavić i Mladen Petrić. Uz Džeku, u Premier ligi nastupa još jedan reprezentativac BiH, Asmir Begović koji brani za Stoke City. Osim njih, tu je i makedonski fudbaler Goran Popov.

U talijanskoj Seriji A nastupa ukupno 31 igrač iz država bivše Jugoslavije. Italija je ujedno i najveća kolonija nogometaša iz regije zapadnog Balkana. Osim Samira Handanovića koji brani za Inter, još sedam igrača iz Slovenije nastupa u talijanskoj ligi - Rene Krhin, Valter Birsa, Bojan Jokić, Bostjan Cesar, Viol Belec, Jasmin Kurtić i Josip Iličić.

Dvanaest igrača iz Srbije igra u Serie A, a među njima je i legenda te zemlje Dejan Stanković. Ostali srbijanski igrači u Italiji su Uroš Čošić, Boško Janković, Milan Milanović, Željko Brkić, Dušan Basta, Nenad Krstičić, Uroš Radaković, Ivan Radovanović, Vlada Avramov i Nenad Tomović. Iz Bosne i Hercegovine dva igrača igraju u Serie A, a to su Senad Lulić koji nosi dres rimskog Lazia i Miralem Pjanić koji nastupa za Romu. Također i iz Makedonije dva igrača igraju u ovoj ligi, a to su makedonska legenda Goran Pandev i Dejan Stojanović. Iz najmanje države regije, Crne Gore, četiri igrača nastupaju u Italiji i to Mirko Vučinić, koji nosi crno-bijeli dres Juventusa, a pored njega tu su Stevan Jovetić , Stefan Savić i Marko Bokić. Tri nogometaša iz Hrvatske igraju i Serie A - Marko Livaja, Ante Vukušić i Igor Budan.

Jedna od najkvalitetnijih liga u Europi je njemačka Bundesliga u kojoj nastupa ukupno 27 figrača iz bivše Jugoslavije. Hrvatski igrač Mario Mandžukić, koji je iz Wolfsburga prešao u Bayern Munchen na početku ove sezone, jedan je od najuspješnih igrača Bundeslige. Osim Mandžukića, Hrvatska ima još devet igrača u Bundesligi, a to su Ivan Paurović, Ivan Perišić, Ivan Santini, Ivo Iličević, Milan Badelj, Ivan Klasnić, Hrvoje Ćale, Srđan Lakić i Ivica Olić. U Bundesligi nastupaju tri predstavnika iz Makedonije - Oka Niolov, Feran Hasani i Nikol Čenoveski, tri igrača iz Bosne i Hercegovine - Mensur Mujdža, Sejad Salihović i Vedad Ibišević. Tu je i devet srbijanskih igrača, i to Neven Subotić, Gojko Kačar, Slobodan Rajković, Filip Malbašić, Zdravko Kuzmanović, Slobodan Medojević, Aleksandar Ignjovski, Aleksandar Stevanović i Predrag Stevanović.

U francuskoj Ligeu 1 nastupa devet igrača sa zapadnog Balkana. Iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske dolazi po jedan igrač, dok iz Srbije igra pet nogometaša - Branko Lazarević, Milan Bisevac, Nemanja Pejčinović, Ganija Aleksić i Pavle Ninkov.

U Ligi prvaka, najkvalitetnijem  nogometnom natjecanju na svijetu, nastupa 51 igrač iz država bivše Jugoslavije. U 19 od 32 ekipe iz ove lige, nastupa bar po jedan igrač sa zapadnog Balkana. Tu su 33 igrača iz Hrvatske, 14 igrača iz Srbije, tri iz Crne Gore i jedan iz BiH. Iz Slovenije i Makedonije u Ligi prvaka nema nijednog igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.